2024. május 02. 02:10

KezdőlapF1Sainz csúnyán összetörte a Ferrarit, Verstappen feljelentette szegény Williamst a második abu-dzabi...

Sainz csúnyán összetörte a Ferrarit, Verstappen feljelentette szegény Williamst a második abu-dzabi edzésen

-

Két baleset és Max Verstappen türelmetlenkedése színesítette az Abu-dzabi Nagydíj második szabadedzését, amelynek több mint a felét a garázsban töltötte a mezőny.

Az Abu-dzabi Nagydíj második szabadedzésén még csatornafedő sem kellett ahhoz, hogy jelentősen lecsökkenjen a mezőny gyakorlásra fordított ideje, elég volt hozzá két baleset. Mivel az első tréningen 10 újonc vett részt, az állandó mezőny 10 tagja először a második gyakorláson ülhetett autóba az idei utolsó F1-es hétvégén, így nekik még égetőbb szükségük lett volna egy zavartalan edzésre. Csakhogy Carlos Sainz 9 perccel a kezdés után nagy sebességgel megpördült a hármas kanyarban, majd nagy erővel a tecpro védőfalnak csapódott.

Az SF-23-as eléggé megsérült, ráadásul a védőfalat is javítani kellett, ami 26 perces kényszerszünetet jelentett. Ezek után nem csoda, hogy a 25 perccel a vége előtt újraindított edzés folytatása előtt dugó alakult ki a bokszutcában, hiszen mindenki a lehető leghamarabb ki akart menni a pályára. Ez járt az első gyakorlást Sergio Pérezzel egyetemben kihagyó Max Verstappen fejében is, aki a várakozás közben észrevette, hogy a bokszutca végén levő Williams-istálló mindkét autóját kiküldte a garázsból, Alex Albon és Logan Sargeant pedig a sorra merőlegesen állt be, hogy majd amikor elindulnak a többiek, valaki beengedje őket.

A holland először arról érdeklődött a mérnökénél, hogy ez szabályos-e, majd amikor az előtte álló Csou a lámpa zöldre váltásakor Albont és Sargeantet is beengedte, a háromszoros világbajnok felszólította a mérnökét, hogy mindkét Williams-t lesz szíves jelenteni a felügyelőknek.

Ezzel azonban még nem volt vége Verstappen türelmetlenkedésének, hiszen 3 perccel később jött az újabb piros – ezúttal Nico Hülkenberg veszítette el az uralmat az autója felett az egyes kanyarból kijövet, és csapta oda a Haas-t a belső védőkorláthoz –, majd 6 perces várakozás után az újabb újraindítás, amikor is a holland a két Mercedesszel akaszkodott össze.

Lewis Hamilton és George Russell ugyanis lassú tempóban csordogált ki a bokszból, hogy helyet hagyjon maga előtt, Verstappennek ez azonban nem tetszett, és még a bokszkijárat lejtős szakasza előtt befurakodott Russell mellé (a bokszutcában álló operatőrnek arrébb is kellett lépnie, hogy ne sodorja el őt a holland), majd ugyanezt megtette Hamiltonnal is, és végül sikeresen átpasszírozta magát a Mercedesek és a fal között. Közben rádión természetesen közölte, hogy feltartják.

Ami az edzés érdemi részét illeti, a csapatoknak így 16 perce maradt, így nem volt idő külön időmérő-szimulációs körökre és megtankolt autós etapokra, hanem a legtöbben a lágy gumikat feltéve több, töltőkörrel megszakított gyorskörből álló etapot teljesítettek, és igyekeztek minél inkább ráérezni az autóra és a körülményekre.

Mindez Charles Leclerc-nek sikerült a legjobban, hiszen 1:24.809-cel az övé lett az első hely Lando Norris, Max Verstappen, Valtteri Bottas és Sergio Pérez előtt. Az első tízbe még a két Mercedes, valamint Csou, Piastri és Gasly fért még be.

Az Abu-dzabi Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

Friss