2024. május 02. 12:07

KezdőlapF1Verstappen, Hamilton és Alonso is hiányzott az abu-dzabi nyitányról; a Mercedes volt...

Verstappen, Hamilton és Alonso is hiányzott az abu-dzabi nyitányról; a Mercedes volt a leggyorsabb

-

Összesen 10 újonc pilóta színesítette a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj nyitányát, amelyen az állandó mezőny fele a bokszból figyelte az eseményeket.

Miként azt már előzetesen is tudni lehetett, az Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén csupán 10 versenyző vett részt a mezőny állandó tagjai közül, mivel a legtöbb istálló az idei utolsó hétvégére hagyta az újonc pilóta szerepeltetését. Az F1-ben érvényben levő szabályok értelmében ugyanis évi két alkalommal (mindkét autóban egyszer-egyszer) olyan versenyzőt kell autóba ültetniük a csapatoknak az első szabadedzésen, aki legfeljebb két Forma-1-es versenyt teljesített eddig pályafutása során.

Abu-Dzabiban a Ferrari, a Mercedes, az Alpine, a McLaren, a Haas, az Alfa Romeo és a Williams egy, a Red Bull pedig egyenesen két ilyen pilótának adott lehetőséget – tehát az AlphaTaurin kívül mindenki szerepeltetett újoncot –, azaz az energiaitalos istállóban sem Max Verstappen, sem Sergio Pérez nem vezetett az első tréningen. Ellenben pályán volt az RB19-essel a 2023-as Formula E-világbajnok Jake Dennis (aki egyben a bikások szimulátor- és fejlesztőpilótája), valamint a mexikói első szabadedzésen az AlphaTaurival debütáló, az F2-es tabellán egy fordulóval a vége előtt a 14. helyen álló Isack Hadjar.

Verstappen a bokszfalról nézte az eseményeket:

A Ferrarinál az idén a zandvoorti FP1 után már második szabadedzésén részt vevő tartalékpilóta Robert Svarcman Charles Leclerc helyét foglalta el, míg a Mercedesnél a hétvégén az F2-es bajnoki címre hajtó (25 pont a hátrány a második helyen Theo Pourchaire mögött) Frederik Vesti a Mexikói Nagydíj után most nem George Russell, hanem Lewis Hamilton W14-esébe ült be.

Az Alpine szintén tartalékját, Jack Doohant szerepeltette Esteban Ocon helyén. Az ausztrál pilóta nevéhez fűződött az edzés legmelegebb pillanata: gyors körön érkezett meg az utolsó kanyarba, ahol Logan Sargeant csigatempóban készítette elő a mért körét, majd az utolsó pillanatban jobbra rántotta a kormányt, de ekkor már Doohan is elkötelezte magát ezen irány mellett, így kis híján belerohant a Williams-be. „Az imént majdnem életem legnagyobb balesetét szenvedtem el” – szólt be hitetlenkedve a rádióba az Alpine versenyzője, miközben Sargeant kézjelzéssel tőle, majd rádióban a saját mérnökétől is bocsánatot kért.

Doohan ennyire volt attól, hogy nekimenjen Sargeantnak:

A McLarennél az idei IndyCar-szezont a negyedik helyen záró, a csapat által beperelt Alex Palou helyére tartaléknak szerződtetett Pato O’Ward volt a beugró (tavaly ugyanitt már részt vett első szabadedzésen) , méghozzá Lando Norris helyén.

A Haasban a Mexikóban a csapatot lenyűgöző Oliver Bearman (Nico Hülkenberg helyén) kapott ismét lehetőséget, míg az Aston Martinban a tartalék Felipe Drugovich (Fernando Alonso helyén), az Alfa Romeóban az F2-es éllovas – és Mexikóban hidraulikai hiba miatt értékelhető kör nélkül maradó – Theo Pourchaire (Csou Kuan-jü helyén), a Williamsben pedig az idei FIA F3-as szezon ezüstérmese, Zak O’Sullivan tekerhette a kormányt.

Szabadedzésről lévén szó, egyébként sem lehetne messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből, de az újoncok és az eltérő programjaik még tovább kuszálják a képet. Az ugyanakkor sosem jelent rosszat, ha egy újonc jobb időt autózik az állandó pilótánál. Most ezt egyedül a tréninget az élen záró George Russelltől mindössze 0,288 másodperccel elmaradó, Lance Strollt több mint két és fél tizeddel legyőző Felipe Drugovich tette meg, de Kevin Magnussen és Bearman között is csupán 1 tized volt a differencia előbbi javára.

A beugrók közül a legjobb tízbe még Svarcman ért oda, a többiek így mind a mezőny második felében foglaltak helyet, a két Red Bull pedig csak a 16. és 17. lett.

Kiemelendő még az apróbb megcsúszások mellett, hogy az edzésen feltűnően sok volt a feltartásos eset, amelyek közül a felügyelők utólag többet is vizsgálni fognak.

Az Abu-dzabi első szabadedzésének végeredménye

Friss