2024. április 29. 18:05

KezdőlapF121 éve rúgta ki Laudát az F1-es csapat, amely Adrian Newey-nak is...

21 éve rúgta ki Laudát az F1-es csapat, amely Adrian Newey-nak is megmondta, hol van a helye

-

21 évvel ezelőtt november 26-án közölték Niki Laudával, hogy véget ért első, egyben utolsó csapatfőnöki megbízatása a Forma-1-ben. Az osztrák legenda távozóban még odaszúrt egyet a Fordnak, és volt is rá oka.

2002-ben ezen a napon, november 26-án kérte meg a Ford Forma-1-es programját irányító Richard Parry-Jones a háromszoros világbajnok Niki Laudát, hogy távozzon az amerikai óriás saját istállója, a Jaguar Racing csapatfőnöki székéből. A háromszoros világbajnok osztrák kevesebb mint két év leforgása alatt a gárda negyedik csapatfőnöke volt, menesztéséről pedig azt mondta: „A döntés őszintén meglepett, de azt tudni kell, hogy a briteknek megvan a maguk sajátos módja a problémák megoldására: levágják a szék lábait.”

Lauda 2001-ben és 2002-ben töltötte be a csapatfőnöki pozíciót az F1-ben 2000 és 2004 között versenyző istállónál, amely a Ford csúfos kudarcának bizonyult, és a rengeteg beleöntött dollár ellenére még csak futamot sem nyert. Ennek egyértelműen az amerikai óriás hozzáállása volt az oka, Lauda elküldése pedig természetesen semmilyen problémát nem oldott meg, és az istálló utolsó két évében, 2003-ban és 2004-ben is ugyanúgy 7. helyen zárt az összetettben, mint 2002-ben.

Arról, hogy milyen elképesztő fejetlenség uralkodott a Jaguarnál, a Ford F1-es visszatérése kapcsán írt korábbi cikkünket ajánljuk alább, benne a hihetetlen körülményekkel találkozó Niki Laudával és a Jaguar romjain felépülő Red Bullnál a Ford korábbi módszereivel szintén megismerkedő tervezőzsenivel, Adrian Newey-val.

Laudának a vízért is fizetnie kellett – elképesztő sztorik a Ford-vírus terjedéséről a Jaguarnál

Friss