2024. április 29. 01:48

KezdőlapF1A régióban egyedülálló fejlesztés valósulhat meg a Hungaroringen

A régióban egyedülálló fejlesztés valósulhat meg a Hungaroringen

-

Együttműködési megállapodást kötött a Hungaroring, a Széchenyi István Egyetem és az egyetemet fenntartó alapítvány, ennek keretein belül pedig azt is megtudhattuk, hogy a jövőben milyen, a kelet-közép-európai régióban egyedülálló járműipari, autó-motorsport-technológiai és tudományos fejlesztés valósulhat meg a Forma-1-es Magyar Nagydíjnak otthont adó pályán.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és prof. dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese a Hungaroring tanpályájának épületében tartott sajtótájékoztatón jelentette be, majd írta alá az oktatásfejlesztés és a tudományos közösségépítés erősítésére irányuló programok támogatását, valamint az azokhoz kapcsolódó fejlesztések elősegítését célzó megállapodást, amely a Hungaroring, a Széchenyi István Egyetem és az egyetemet fenntartó alapítvány között jött létre.

dr. Filep Bálint (bal szélen), prof. dr. Palkovics László (balról a második), Gyulay Zsolt (jobbról a második) és dr. Friedler Ferenc (jobb szélen) a már aláírt megállapodással / Fotó: Hungaroring

Ezen megállapodás keretein belül a felek kinyilvánították szándékukat egy, a kelet-közép-európai régióban egyedülálló járműipari, autó-motorsport-technológiai és tudományos központ, a MINDS Park létrehozására.

„Kicsit vissza kell tekintenünk a múltba, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy a jelenlegi infrastruktúra olyan állapotban van, amilyenben. Az elmúlt 14 évben (Gyulay Zsolt 14 éve a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója – a szerk.) rengeteget ötleteltünk és gondolkoztunk azon, hogy miként lehetne ezt az infrastruktúrát versenyképessé tenni, hiszen azt láttuk, hogy világszerte azok a pályák működnek jól, amelyek több lábon állnak, és nemcsak Forma-1-es versenyt rendeznek, hanem egyéb módon is hasznosulnak, illetve a pályára rátelepülnek olyan cégek, olyan vállalkozások, amelyek hozzáadnak ehhez az értékhez, kapcsolódnak a Forma-1 világához” – ecsetelte Gyulay Zsolt.

„Azt nagyon jól tudjuk, hogy az autó-motorsport világában a folyamatos fejlődés magával hordozza azt, hogy előbb-utóbb az utcai autókban is megjelennek ezek a fejlesztések. Amikor mi idejöttünk, akkor a legnagyobb fejlesztés az volt, hogy a sötétítést ki tudtuk cserélni az ambulancián, mert erre tellett akkor, az elmúlt 14 évben pedig eljutottunk oda, hogy egy ilyen megállapodást írhatunk alá.”

Újabb mérföldkő – ez várja majd a nézőket a Hungaroring felújítása alatti F1-es futamokon

Gyulay elmondta, hogy a Hungaroring fejlesztése mellett az a folyamat is elindul, „amelynek keretein belül olyan vállalkozások is mellénk települhetnek a jövőben, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Hungaroring ne csak a Forma-1-et vagy egyéb versenyeket fogadó pálya, hanem olyan mérnöki központ legyen, amely segíti a magyarországi vállalkozásokat és a szürkeállomány ide települését. Részt vettem a Széchenyi Egyetem megnyitó ünnepségén, és azt tapasztaltam, hogy az a munka, amely évek óta ott zajlik, garancia számunkra arra, hogy a jövőben a Hungaroringen olyan mérnöki és fejlesztői munka fog kialakulni, amely fantasztikus lesz a már megújult Hungaroring számára.”

Igen beszédes mozaikszóként (a minds angolul elméket jelent) a MINDS Park név a Motorsport Innovációs és Fejlesztési Tudományos Park angol nyelvű elnevezésére (Motorsport Innovation and Development Science Park) utal. Az együttműködő felek ezt a Hungaroring területe mellett, közvetlen pályakapcsolattal hoznák létre. Céljuk a hazai járműipari képzések és kutatások színvonalának emelése, valamint magas hozzáadott értékű fejlesztési tevékenységek hazánkba csábítása. A MINDS Park az innovációk és a kutatás-fejlesztések előmozdításához, valamint új mentori és felsőoktatási programok megteremtéséhez is hozzájárulhat az autó- és motorsport területén.

„Ha megnézzük a Hungaroring környezetét, 1986 óta csak egy csúszdaparkot sikerült idehozni, és nem így szokott kinézni egy pálya környezete – vette át a szót prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Csak hogy honnan indult ez az ügy: 2018-ban meghívtuk Magyarországra Jean Todtot [a Nemzetközi Automobil Szövetség akkor elnökét], aki akkor még igen bizalmatlan volt Magyarországgal szemben. Taktikusan először Zalaegerszegre, a ZalaZone-ba hívtuk meg, hogy lásson egy működő tesztpályát. Akkor azt hiszem, még hozta magával a teafiltert és csak meleg vizet kért, ehhez képest utána egészen jól alakult vele a viszonyunk.”

Hungaroring, tanpálya
A MINDS Park az 5-ös kanyar mögötti füves terület helyén épülhet majd fel / Fotó: TRP Media

„Elkezdtünk mi is máshogy gondolkodni az autóversenyzésről és a motorsportról, [Jean Todtnak] pedig volt egy javaslata, hogy amikor a britek úgy döntöttek, hogy kilépnének az Európai Unióból, az elképzelhető, hogy hatással lesz a versenycsapatokat támogató háttérintézményekre is. Akkor kezdtünk el kidolgozni egy olyan koncepciót, hogy miként tudjuk ezeket az intézményeket – nyilván nem mindegyiket – Magyarországra hozni. Ennek a koncepciónak a kidolgozása megtörtént, és ezen dolgozunk, de ez nyilván nem egy nagyon egyszerű és nagyon gyors dolog.”

„Akkor gondoltuk azt, hogy ha már Zalaegerszegen az ottani tesztpálya innovációs ökoszisztémává kezdett alakulni, hiszen a tesztpálya léte vonzotta oda a Bosch-t, a Rheinmetallt, a Széchenyi Egyetem campusát felépítettük és ezen a héten fogjuk átadni az utolsó elemét. Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen nagy kutatási háttér, hiszen egy Forma-1-es pálya is, alkalmas arra, hogy ilyenfajta tevékenységet vonzzon ide, és miután beszéltünk róla, úgy gondoltuk, hogy a beszéd az nem mindig elég jó, ezért kidolgoztuk a MINDS Parknak a koncepcióját. Ez egy olyan, egyetemi tulajdonban levő kutatóhely, vagy science park, ahol olyan területekkel foglalkozunk, amelyek kapcsolódnak az autó-motorsporthoz.”

„Úgy véltük, hogy ez a fajta fejlődés itt sokkal erőteljesebb lesz, és magát műszaki egyetemként, sőt, lassan az ország legerősebb műszaki egyetemeként definiáló Széchenyi István Egyetemnek ebbe mindenképpen be kell szállnia. Tulajdonképpen ez lesz az ötödik campusunk, hiszen az egyetem jelenleg négy helyen, Győrben, Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten működik. Azt szeretnénk, hogy az ötödik campus itt legyen Mogyoródon. Az eszközeink megvannak hozzá, a tervezés az zajlik, az egyetemnek pedig elég erőteljes a megvalósító képessége. Ezért bízhatunk benne, hogy ez is létre fog jönni.”

Hungaroring felújítás
A Hungaroring nemcsak a pálya régóta esedékes fejlesztése révén újul meg (a képen az új főbejárat látványterve) / Forrás: Hungaroring

„Ahhoz, hogy egyetemünk helytálljon a nemzetközi színtéren, fontos tudományos versenyképességünk professzionális erősítése, amit nagymértékben támogat a Hungaroringgel való együttműködésünk – mondta prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese. – A felsőoktatási világranglisták alapján a világ legjobb öt százalékába tartozó intézményünk járműipari képzéseivel, világszínvonalú hallgatói versenycsapataival szorosan kapcsolódik az autó-motor sporthoz. Ezeket a tevékenységeket szintén segítheti a MINDS Park kimagasló infrastruktúrája. A park emellett az élenjáró technológiák kutatás-fejlesztését, innovációját is szolgálhatja megoldandó, valós feladatok biztosításával.”

Friss