2024. április 27. 15:21

KezdőlapF1A visszavonuló F1-es csapatfőnök búcsúzóul még lehülyézte a saját csapatát

A visszavonuló F1-es csapatfőnök búcsúzóul még lehülyézte a saját csapatát

-

Nem volt a legörömtelibb a 67 esztendős Franz Tost búcsúja azok után, hogy 18 éven át dolgozott csapatfőnökként a Red Bull testvércsapatánál. Az osztrák azt kifogásolta, hogy az AlphaTauri stratégái hiába ültek órákat a monitor előtt, nem tudtak előállni egy működőképes stratégiával.

Az Abu-dzabi Nagydíjjal lezárult a Red Bull testvércsapatát annak megalapítása óta csapatfőnökként irányító Franz Tost pályafutása, a nyugdíjba vonuló 67 esztendős szakembert ugyanis jövőre a Ferraritól szerződtetett Laurent Mekies váltja. Tostot méltón búcsúztatta az F1 és a Red Bull – Max Verstappentől sisakot, az AlphaTauri csapattagjaitól a garázs falára írt kedves üzeneteket kapott, a verseny előtt pedig sorfalat álltak neki a paddockban.

Az osztrák azonban így is keserű szájízzel tett pontot csapatfőnöki karrierjére, hiszen az AlphaTaurinak nem sikerült elcsípnie a Williamst és azzal együtt a konstruktőri hetedik helyet. Pedig sanszuk volt rá, hiszen Cunoda Júki a futam első szakaszában a 6. helyen haladt, és ha itt is ért volna célba, a csapat beelőzte volna a grove-iakat. Ezzel szemben végül nemcsak a mögüle rajtoló Sergio Pérez, hanem Fernando Alonso is megelőzte, így csak a 8. lett.

Franz Tost, Max Verstappen, Abu-dzabi Nagydíj
Tost a rajt előtt Verstappennel – itt még jókedvű volt / Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Tost szerint azonban elbaltázták a stratégiát, amikor ragaszkodtak az előzetesen eltervezett egy kiálláshoz, miközben az élmezőny az első körtől kezdve olyan tempót diktált, hogy bár gumikíméléssel az egy kerékcsere lett volna a gyorsabb, az egyszerűen kivitelezhetetlenné vált.

„Dühös vagyok, mert túl hülyék voltunk ahhoz, hogy a helyes stratégiát válasszuk, és mert rengeteget beszéltünk erről a bokszfalon, ahol azt mondtam: »Hívjátok be Júkit, lassan utol fogják érni.« – nyilatkozta Tost a német Sky-nak. – Azt mondták, hogy működni fog [az egy kiállás], de ez egyszerű számtan. Én valójában azonnal rájöttem, hogy valószínűleg nem fog.”

Azt ugyanakkor a veterán szakember sem tartotta valószínűnek, hogy a hatodik helyet meg tudták volna tartani a két kiállással. „A hetedik hely 100%-ban reális volt Júkinak, de a hatodik már nem igazán, mert Pérez mögöttünk végzett az időmérőn, a futamon pedig egyszerűen gyorsabb volt. Elszúrtuk, mert a technikusok, akik órákon át ülnek a számítógép előtt, nem tudtak kidolgozni egy olyan stratégiát, ami végül működik is” – rúgott bele még egyet a most már csak volt csapatába az osztrák.

Cunoda Júki, AlphaTauri, Abu-dzabi Nagydíj
Cunodának két hellyel kellett volna előrébb végeznie a konstruktőri 7. hely eléréséhez / Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

Cunoda ezzel szemben nem volt ideges, szerinte ugyanis érdemes volt megpróbálni az egy kiállást. „Egy ponton azt gondoltam, hogy van esélyünk a hatodik helyen végezni, de nem jött össze. Szerintem nem bántuk meg, hogy kint maradtunk, és megkíséreltük az egy kiállást. Nyilán sajnálatos, hogy nem tudtunk a hetedik helyen végezni, de mindent beleadtam, úgyhogy boldog vagyok” – idézte őt az F1.com.

Tost egyébként nem először fogalmazott meg nyilvánosan igencsak éles kritikát a csapatával szemben, hiszen az év elején közölte, hogy többé nem bízik meg a mérnökeiben, akik azt ígérték neki, hogy az idei autó sokkal jobb lesz a tavalyinál, de végül nem lett az. Ezeket a mérnököket év közben menesztette az istálló.

Friss