2024. április 29. 22:01

KezdőlapF1Miután veszélyeztette Hamiltont, Alonso viccet csinált a Mercedes-pilóta vádaskodásából

Miután veszélyeztette Hamiltont, Alonso viccet csinált a Mercedes-pilóta vádaskodásából

-

Lewis Hamilton és Fernando Alonso idei utolsó összecsapását a spanyol nyerte, de akár óriási baleset is lehetett volna kettejük találkozásából.

Nem maradtunk Alonso-Hamilton csörte nélkül az idei szezon utolsó futamán sem, és kettejük találkozása ezúttal sem alakult zökkenőmentesen. Az Aston Martin veteránja ugyanis közvetlenül a Mercedes világbajnoka elé tért vissza a második, egyben utolsó kerékcseréjéről, majd az 5-ös kanyar előtt hirtelen jobbra mozdult és közben befékezett Hamilton előtt, aki a rádióban rögtön jelentette, hogy Alonso féktesztelte őt. Ezután sikerült megelőznie a spanyolt a 6-os kanyarban, de Alonso a következő körben visszaelőzte őt, majd a 7. helyen ért célba, miközben Hamilton csak 9. lett.

Hogy Alonsónak nem a hétszeres világbajnok féktesztelése volt a célja, az az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt, hiszen pont a DRS-távolságot mérő vonal előtt lassított le. Alonsónak valójában pont, hogy nem Hamilton feltartása, hanem elengedése volt a célja, és megpróbálta beültetni a hintába riválisát, a csel azonban nem jött be, Hamilton ugyanis nem előzte őt meg, helyette ő is a fékbe taposott.

Alonso manővere Hamilton szemszögéből:

„Nos, 300-400 méterrel a kanyar előtt, 290 km/órás sebességnél hirtelen drasztikus mértékben lelassított” – nyilatkozta utólag Hamilton, amikor az esetről kérdezték, de bővebben nem ment bele a történekbe, így a rádióban elhangzott féktesztelős vádját sem ismételte meg.

Eközben Alonso az F1 riporterének felemlegette a 2013-as Kanadai Nagydíjat, amelyen Hamilton is hasonló játékot űzött vele, azaz hirtelen a fékbe taposott a DRS-távolságot mérő vonal előtt, hogy aztán ő nyithassa az állítható hátsó szárnyat. Akkor Alonso ennek nem dőlt be. „Mindkét esetben én nyertem, úgyhogy nincs gond” – mondta kissé cinikusan a spanyol, majd amikor megkérdezték tőle, hogy mit szól Hamilton féktesztelős állításához, azt felelte:

„Semmit. Lewis nyilván nagyon okos, igazán jól érti a sportot és rengeteg a tapasztalata. De nekem több van” – szúrt oda Hamiltonnak szokásos stílusában a spanyol.

A felügyelők végül nem büntették meg Alonsót a mutatványáért, azt azonban nem lehet szó nélkül hagyni, hogy igencsak veszélyes dolgot csinált. Hiszen míg a 2013-as kanadai esetnél a két autó egymás mellett haladt, amikor Hamilton majd Alonso is a fékre lépett, addig most Alonso közel 300 km/órás tempónál fékezett be váratlanul, amiből akár hatalmas baleset is lehetett volna.

Friss