2024. április 29. 06:05

KezdőlapF1Verstappen 2024-ben néhány futam után új csapattársat kaphat

Verstappen 2024-ben néhány futam után új csapattársat kaphat

-

Amennyiben helyesnek bizonyulnak az F1 veterán újságírójának információi, Sergio Pérezt a 2024-es szezon első harmadában kiteheti a Red Bull.

Miután többekben már az is felmerült, hogy az idei szezon végét sem éri meg, és a Red Bull az utolsó néhány futamra lecseréli őt a reaktivált Daniel Ricciardóra, Sergio Pérez egyelőre szinte biztosan az energiaitalos csapattal kezdi majd meg a 2024-es idényt is. Az idén Max Verstappentől minden eddiginél jobban elmaradó, 290 pontos hátrányt összeszedő mexikói pilótának 2024 végéig szól a szerződése az energiaitalos istállóval, amely az idén egy ideig többször is nyilvánosan kritizálta őt – különösen Helmut Marko –, de a szezon végén alábbhagytak a kritikák, és inkább bátorító üzeneteket közvetítettek a csapat vezetői.

Sergio Pérez, Katari Nagydíj, Red Bull
Pérez nagyon nem volt meggyőző az idén / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Pérez teljesítménye ugyanakkor nem javult fel, és továbbra is sokat hibázott: többek között az utolsó versenyen is annak köszönhetően szorult le a dobogóról, mert nekiment Lando Norrisnak, amiért 5 másodperces büntetést kapott. Mindezt azután, hogy az időmérőn pályát szélesített az utolsó mért körében, ami miatt csak a 9. rajtkockát szerezte meg. Persze az is jogos felvetés, hogy a Red Bullnak nincs szüksége olyan versenyzőre, aki pontokat rabolhat Verstappentől, ami így is van, viszont hosszú távon azt sem engedhetik meg maguknak, hogy a másik autóban ülő pilóta ennyire elmaradjon a hollandtól, hiszen semmilyen garancia nincs rá, hogy mindig ennyire dominánsak lesznek.

Hogy a bikások is így gondolkoznak, azt Joe Saward veterán F1-es újságíró értesülései támasztják alá, aki blogjában arról írt, hogy akár már a 2024-es idény első felében meneszthetik Pérezt. „Jól értesült források azt sugallták, hogy van egy záradék Ricciardo szerződésében, amely alapján átülhet a Red Bull Racing autójába a következő szezon első néhány futama után, ha Sergio Pérez nem javít a teljesítményén. Azt hallottam, hogy amennyiben ez megtörténik, Daniel fizetését megtriplázzák, a helyére pedig Liam Lawson fog ülni” – írta Saward.

Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Sergio Pérez, Red Bull, Monacói Nagydíj
Újra összeállna a Verstappen-Ricciardo páros / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Azaz ebben az esetben nem a már oly sokszor alkalmazott pilótacserét hajtja végre a Red Bull, és Pérezt nem ülteti be az AlphaTauriba. Egy ilyen forgatókönyv persze rendkívül nagy csapás lenne a mexikóinak, aki így szinte biztosan ülés nélkül maradna a 2024-es szezon fennmaradó részére, és kérdés, hogy az F1-es pályafutása ezután folytatódhatna-e. Persze nem szabad lebecsülni a Pérez mögött álló tehetős szponzorokat és a mexikói piacot, miként a Red Bullnál gyűjtött tapasztalata is értékes lehet, így amennyiben még szeretne, korántsem biztos, hogy 2025-re ne találna magának helyet.

Friss