2024. május 03. 12:27

KezdőlapF1Klasszikus helyszíntől szabadul meg az F1 egy újabb utcai pálya kedvéért

Klasszikus helyszíntől szabadul meg az F1 egy újabb utcai pálya kedvéért

-

Már jó ideje szó volt arról, hogy elköltözhet Barcelonából a Forma-1-es Spanyol Nagydíj, Joe Saward veterán F1-es újságíró értesülései szerint pedig hamarosan a bejelentés is megtörténik erről.

Amennyiben igaznak bizonyulnak az általában igen jól értesültnek számító Joe Saward F1-es újságírói információi, hamarosan bejelentik, hogy a Forma-1 már csak két alkalommal látogat el Barcelonába (legalábbis versenyen), 2026-tól ugyanis más helyszínre költözik a Spanyol Nagydíj. Mégpedig Madridba, egy félig állandó, félig ideiglenes utcai pályára, amelyet az IFEMA kongresszusi központ területén, a Barajas repülőtérhez közel alakítanak ki.

Ezzel még tovább nő az utcai pályák száma a versenynaptárban (az idén 8 ilyen helyszín volt), aminek Max Verstappen biztosan nem fog örülni, nemrég ugyanis igencsak lesújtó véleményt fogalmazott meg az utcai helyszínekről. „A valódi pályákon mindig szórakoztatóbb vezetni. Az emberek mondhatnak, amit akarnak az utcai pályákról, de végső soron a Forma-1-es autóknak nem utcai pályákon van a helye. Ezt megmondtam Stefano [Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának], mert nagyon fontos, hogy a versenyzők beszéljenek a valódi versenyzés megtartásáról. Nem minden a show-ról szól, magára a sportra is figyelnünk kell” – jelentette ki a The Telegraph-nak a háromszoros világbajnok.

Így nézhet majd ki a pálya:

Saward arról is beszámolt, hogy az F1 10 éves szerződést kötött Madriddal, ahol legutóbb 1981-ben (akkor a Jaramában fekvő pályán) rendeztek futamot, illetve azt is közölte, hogy a nagydíj magántőkéből valósul meg, de a város és a regionális kormány támogatását is élvezi. Ráadásul a szurkolók számára is könnyen megközelíthető lesz, hiszen a madridi tömegközlekedési hálózatot használva is eljuthatnak majd a helyszínre, ami fenntarthatóbbá teszi a rendezést.

Barcelona ezzel 35 év után fogja elveszíteni a versenyét, hiszen 1991 óta megszakítás nélkül itt rendezik a Spanyol Nagydíjat.

Friss