back to top
2024. május 06. 07:28

KezdőlapF1Mick Schumacher megerősítette: az utolsó pillanatban rúgta ki őt volt csapata

Mick Schumacher megerősítette: az utolsó pillanatban rúgta ki őt volt csapata

-

Mick Schumacher hosszabb interjút adott a Forma-1 hivatalos honlapjának, amelyben többek között egy évvel ezelőtti elküldéséről, illetve egy év tapasztalatának birtokában új szerepköréről is beszélt.

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt, a 2022-es szezont lezáró Abu-dzabi Nagydíj előtt dőlt el, hogy Mick Schumacher számára nem maradt hely a 2023-as mezőnyben, a Haas ugyanis nem hosszabbította meg a szerződését, és lecserélte őt Nico Hülkenbergre. Akkoriban olyan sajtóhírek jelentek meg, melyek szerint Günther Steiner csapatfőnök az utolsó versenyhétvége kezdete előtt, szerdán közölte Schumacherrel, hogy mennie kell – nyilván a német már sejtette, hogy ez következik –, mindezt ráadásul az abu-dzabi Rotana Resort nevű hotel előcsarnokában tette.

„Érdekes” helyszínválasztás – így közölte a Haas Schumacherrel, hogy ennyi volt

„Nyilván minden igencsak későn történt. Az utolsó versenyhétvége előtti napon szóltak, hogy nem leszek a rajtrácson 2023-ban, úgyhogy ez kissé késő volt ahhoz, hogy más csapat után nézzek, ami nyilván nem valami nagyszerű. Ezután éltünk az opcióval, amit a Mercedes már az év korábbi részében felkínált nekünk arra az esetre, hogy amennyiben semmi más nem lesz, náluk van helyem” – nyilatkozta most Schumacher az F1 honlapjának.

„2010 körül voltam Brackley-ben, de az első alkalom, amire úgy igazán emlékszem, az 2014-ben esett meg, amikor szimulátoroztam. A visszatérés bizonyos módon nagyon izgalmas volt. Látni, hogy egy ilyen nagy csapat, mint a Mercedes, miként működik a Forma-1-ben, nagyon különleges. Illetve az is, hogy miután már egy évet velük töltöttem, megismertem az összes folyamatot és felnyitotta a szemem, hogy részese lehetek ennek” – mondta már a tartalékpilótai szerepkörről.

Schumacher arról is beszélt, hogy bár a Haasnál eltöltött két év során versenyzett, több dolgot is az idén sikerült megtanulnia.

„Az új szerepköröm nagyon más ahhoz képest, amit az azelőtti néhány évben csináltam, különösen, ami az azelőtti két évet illeti. Összességében csak próbáltam beágyazni magam a csapatba és a lehető legtöbbet tanulni, hogy szélesítsem a látókörömet ahhoz képest, amilyen az azt megelőző években volt, és készen álljak, amikor szükség van rám.”

Néha visszanézi apja versenyeit – exkluzív interjú Mick Schumacherrel

„Szerintem az emberek elfelejtik – én tisztában voltam vele, de nem gondol az ember sokat az ilyesmire –, hogy mindenki emberből van, és mindenkinek megvannak ugyanazok a bizonytalanságai. Ez volt a legnagyobb dolog, amit tanultam. Néhány kérdés, amelyekre korábban nem kaptam választ a vezetéssel kapcsolatban, az idén megválaszolásra kerültek. Mindenki szembesül problémákkal versenyzés közben, és nagyszerű volt átélni ezt a tapasztalatot.”

„Eközben nyilván azt is látja az ember, hogy miért annyira jók, amennyire. A megközelítésük miatt – mondta a Mercedesről. – Nagyszerű látni Lewis [Hamiltont], aki annyi ideje a csapat tagja, és hogy milyen kapcsolata van a csapattal. Szavak nélkül is megértik egymást, ami igen különleges. Remek, hogy az emberek felismerik ezt, de sajnos továbbra is tartalékként és nem versenyzőként vagyok itt. Nyilván valami félresiklott, amit olykor kissé nehéz megérteni.”

Hivatalos: Mick Schumacher jövőre újra versenyezni fog

Schumacher elmondta, bízik benne, hogy jövőre a sportautó-világbajnokságban az Alpine-nal az F1-ben pedig továbbra is a Mercedes tartalékjaként bizonyíthatja, hogy megérdemel egy újabb esélyt és méltó a királykategóriára. „Sajnos a szerződések legtöbbje több idényre szól, így 2024-re nem igazán volt üresedés. Kicsit nehéz ebben a helyzetben lenni, de 2025-re sokkal több a lehetőség. Majd meglátjuk” – nyilatkozta a visszatérési esélyeiről.

Friss