2024. május 05. 17:47

KezdőlapF1Félt együtt dolgozni a Ferrarit lépten-nyomon kritizáló Vettel-lel az Aston Martin stratégája

Félt együtt dolgozni a Ferrarit lépten-nyomon kritizáló Vettel-lel az Aston Martin stratégája

-

Sebastian Vettel első ránézésre sem tűnik olyan embernek, akitől tartani kellene, az Aston Martin vezető stratégája azonban mégis félt egy kicsit a közös munkától, amikor a négyszeres világbajnok a Ferraritól a silverstone-i istállóhoz igazolt.

Az idén komoly erősítést kapott a Sky Sports F1-es közvetítését készítő stáb, hiszen szakértőként csatlakozott hozzá a korábban az Aston Martin stratégiai vezetőjeként dolgozó Bernie Collins. Az F1-es karrierjét a McLarennél teljesítménymérnökként kezdő, a silverstone-i istállóhoz 2015-ben (még Force India néven szerepeltek) csatlakozó hölgy nemrég a Beyond the Grid podcastban mesélt pályafutásáról, munkájáról és sok minden másról, és természetesen szóba került, hogy milyen volt a kapcsolata az Aston Martinnál 2021-ben és 2022-ben versenyző Sebastian Vettellel.

„Bernie hall engem? Majdnem elfelejtettem. Nagyon köszönöm, Bernie. Köszönöm a… Csak két éve vagyok itt veled, pontosabban másfél, de jó móka volt és nagyszerű ember vagy. Köszönöm, nagy puszi!”

Ezeket a szavakat Sebastian Vettel mondta a rádióba a 2022-es Magyar Nagydíj leintése után, ugyanis ez volt Collins utolsó versenye az Aston Martinnál és egyelőre a Forma-1-ben.

Az Aston Martin búcsúposztja a 2022-es Magyar Nagydíjon:

„Többet jelentett volna, ha [Vettel] nem jelentette volna be a visszavonulását és lopja el a figyelmet – viccelődött Collins a Beyond the Gridben. – De igen, hogy egy ekkora kaliberű versenyző ilyet mondjon… Négyszeres világbajnokként érkezett, nagyon erős személyiség, nagyon tisztelik a paddockban és a múltban gyakran annyira kritikus volt a stratégiával, hogy ez tényleg egyfajta »vajon hogy fog ez működni?« pillanat volt. És aztán az, hogy magáévá tegye, amit csináltunk, mögé álljon és olyan kapcsolat alakuljon ki, amelyben hálás azért a munkáért, amit beletettél, az igazán különleges érzés volt, és jó, ha ilyen mértékig tisztelnek.”

Collins nem véletlenül tartott a Ferraritól érkező némettől, Vettel ugyanis Maranellóban megmutatta, hogy nem rest menet közben leszúrni a csapatot, ha valami félresiklik a taktikával, az utolsó évében pedig már nem is fogta vissza magát. Jó példa erre a 2020-as 70. évfordulós Nagydíj, amelyen a rádióban közölte a Ferrarival, hogy „elszúrtátok”, majd utólag, a Sky Sports kamerája előtt sem finomkodott, amikor elmondta, a csapat pontosan azt csinálta, amiről korábban megbeszélték, hogy semmi értelme.

Az Aston Martin vezető stratégája számára azonban idővel kiderült, hogy Vettel sokkal kedvesebb fickó, mint hitte.

Sebastian Vettel, Aston Martin, Abu-dzabi Nagydíj
Kiderült, hogy Vettel-lel nem is olyan félelmetes együtt dologzni / Fotó: Aston Martin

„Amikor megérkezik egy pilóta, eljön a csapathoz, aztán tesztel. Stratégaként nyilván nem voltam ott a tesztelésen, és nem kezdetek rögtön kiépíteni egy kapcsolatot. Aztán átnéztek múltbeli versenyeket, és elkezditek megértetni a pilótával, hogy miként hozunk döntéseket különböző dolgokban, miért azokat a döntéseket hozzuk, felépítjük a gumimodellt, hogy miként alakítjuk a stratégiát, miként kommunikálunk a sajtóval és csupa ilyesmi.”

„Nagyon ijesztő volt, tudva azt, hogy annyira kritikus volt korábban. A stratégiai megbeszéléseken rengeteget kérdez, mindennel nagyon tisztában van, igazán meg akarta érteni a terveket. Akkor kicsit úgy éreztem, hogy a stratégia van előtérben, mert az ember jól akar indítani. Nagyon fontos volt a jó kezdés, és szerintem ezt eléggé sikeresen meg is ugrottuk. Ő pedig egyértelműen sokkal kedvesebb volt, mint amire számítottam.”

Tom Clarkson a podcastban megkérdezte Collins-t, hogy mi volt a leginkább kiemelkedő Vettelben stratégiai téren.

„Két dolog: nagyon jól értette, hogy mit próbálunk elérni, és az miért működhet, vagy miért nem. Valamint nagyon jól elraktározta, hogy mi történt a múltban. Gyakran emlegetett fel korábbi versenyeket és mondta azt, hogy »ó, mi lenne, ha azt csinálnánk, amit, nem is tudom, 2010-ben?« Mire én mondtam, hogy »Olyan régre nem mentem vissza.« Ezután viszont visszamentünk és megnéztük.”

Sebastian Vettel, Aston Martin, Belga Nagydíj
Fotó: Aston Martin F1 Team

„Számos nagyszerű pilóta képes arra, amire Sebastian is, hogy kialakít egy képet arról, hogy mi zajlik körülötte, és mit igyekszünk elérni a stratégiával, ezért el tudja képzelni azt, hogy mi van előttünk leírva, és az hogyan történik meg a valóságban. Ezen versenyzők esetében, akik képesek nézni menet közben a kivetítőket, sokszor halljuk, hogy ez vagy az kiállt a bokszba. »Láttam bejönni őket a TV-n, tudom, mi fog következni ezután.« És felépítik magukban a képet, hogy az egész hogyan néz ki.”

Friss