2024. április 29. 10:25

KezdőlapF1„Hová tűnt Damon Hill?" – 1 millió forint körül lehet megvenni a...

„Hová tűnt Damon Hill?” – 1 millió forint körül lehet megvenni a 97-es Magyar Nagydíj relikviáját

-

Nem olcsó, de várhatóan nem is megfizethetetlen áron kelhet el a Magyar Nagydíjak történelmének felejthetetlen darabkája.

Az 1997-es Magyar Nagydíj alighanem sokaknak örökre beégett az emlékezetébe, akár élőben a helyszínen, akár a tévéképernyőkön keresztül („Hová tűnt Damon Hill?”) látta. A főhős Damon Hillnek és az Arrows-istállónak ugyanakkor némileg keserédes emlék a 12. hungaroringi Forma–1-es verseny, hiszen fél körre voltak attól, hogy óriási meglepetést okozva nyerjenek.

De egy filléres alkatrész megfosztotta az istállót története egyetlen F1-es győzelmétől, hiszen a korábban több mint fél perccel vezető 1996-os világbajnokot az utolsó körben utolérte és megelőzte Jacques Villeneuve, és így csak a második helyen végzett. Persze ez is remek eredmény volt a kiscsapattól, amely egészen a 2002-es csődjéig megőrizte a Hillnek Kuncze Gábor belügyminiszter által átadott ezüstözött trófeát. A serleg 2003 júliusában, a többek között az Arrows tárgyait felvonultató árverésen került a mostani eladó egyik családtagjához, hogy több mint 10 évvel később a The Sale Room aukcióján találjon új gazdára.

Damon Hill, 1997, Magyar Nagydíj, trófea
Fotó: the-saleroom.com

A 2024. január 11-én esedékes, élő árverésen elkelő relikvia kikiáltási ára 1600 font (707 ezer forint), az aukciósház pedig 2 és 3 ezer font (884 ezer és 1,3 millió forint) közé becsüli a vételárát. Licitálni már most lehet rá ezen a linken, a győztes licit leadója pedig nemcsak az 50 cm magas ereklyével, hanem az ahhoz mellékelt, Damon Hill által aláírt fotóval és más fényképekkel, valamint három darab, 1997-es Monacói Nagydíjra szóló belépővel is gazdagabb lesz.

Az 1997-es Magyar Nagydíj is Damon Hill majdnem győzelmének hátteréről alábbi cikkünkben olvashat:

„Ez már röhejes” – Damon Hill és az 1997-es Magyar Nagydíj csodájának története

Friss