2024. május 02. 23:16

KezdőlapF1Ayrton Prost – tudta, hogy a Professzor egyszer Sennának adta ki magát?

Ayrton Prost – tudta, hogy a Professzor egyszer Sennának adta ki magát?

-

Alain Prost Ayrton Senna sisakjában? Ennél abszurdabb látványt nem igazán lehet elképzelni, pedig volt ilyen.

A Forma–1-es sisak az adott pilóta fejméretére és egyéni igényeire szabott rendkívül drága műalkotás, mindemellett pedig az egyetlen önkifejezésre alkalmas eszköz, éppen ezért szinte soha nem fordul elő, hogy valaki a másik sisakjában guruljon pályára. Egyszer, az 1996-os Monacói Nagydíjon azonban mégis megesett, David Coulthard sisakja ugyanis a dupla plexi hiányában annyira párásodott a vasárnap délelőtti bemelegítő edzésen, hogy a futamra kölcsönkérte Michael Schumacher bukóját.

A német pilóta gondolkodás nélkül igent mondott a rendkívül szokatlan kérésre, a kölcsönadáshoz – Coulthard később megtartotta a sisakot és saját múzeumában állította ki – ugyanakkor az is kellett, hogy méretben passzoljon a McLaren skót pilótájára a fejvédő. Az pedig már csak külön bónusz volt, hogy a Marlboro logóit sem kellett rajta letakarni, hiszen az volt az utolsó év, amelyben a McLarennek és a Ferrarinak is a dohányóriás volt a főszponzora.

Embed from Getty Images

Coulthard Schumacher sisakjában 

Mivel versenyen – ráadásul nem akármelyiken – történt, és az F1 történetének egyik legnagyobb sztárja adta kölcsön a sisakját, ez az eset a leghíresebb azok közül, amikor egy versenyző egy riválisa sisakjával versenyzett. De korántsem a legbizarrabb.

Ezt a jelzőt minden bizonnyal az az 1989-ben megtörtént helyzet érdemli, amelyben Alain Prost legfőbb riválisa, egyben csapattársa, Ayrton Senna sisakját húzta magára. Hogy miért tette, arról nincsenek részletes információk, de minden bizonnyal egy Marlboro-reklám forgatásán történt az eset, amelyre a brazil pilóta valamilyen okból nem ért oda, és mivel mindkettejüknek szerepelnie kellett a felvételeken, Prost Senna sisakjával is pályára vitte a McLaren MP4/5-öst.

Az ilyesmi egyébként egyáltalán nem szokatlan, például önéletrajzi könyvében Mark Webber is említett egy esetet, amikor a Red Bullnál Sebastian Vettel és közte kialakult ellentét eredményeként egyikük sem ment el egy filmforgatási napra, amelyen az aktuális tesztpilótának kellett az ausztrál és a német pilóta sisakját is viselve vezetnie. Az 1989-es, majd az 1990-es szezon végén történtek fényében ugyanakkor igencsak bizarr a Senna sisakját viselő Prost látványa.

Honfitársa sisakját is magára húzta

Nem a Marlboro-forgatás volt egyébként az egyetlen alkalom, hogy a Professzor másnak adta ki magát. Egy 1992 januárjában rendezett előszezoni teszten ugyanis Erik Comas bukójával körözött a Paul Ricard versenypályán. Az inkognitó akkor azonban más célt szolgált, és a médiafelhajtást igyekezett vele elkerülni mind Prost, mind az őt az autójába ültető Ligier-istálló, amely 92-re megszerezte a Renault motorjait, és benne volt a levegőben, hogy azokkal együtt a Ferraritól kirúgott Professzor is érkezik.

Ebben az esetben Comas-nak kellett volna mennie, ám Prost hiába tudott egy másodperccel jobbat, mint ő vagy Thierry Boutsen, a Ligier másik versenyzője, a háromszoros világbajnok végül úgy döntött, hogy inkább kihagy egy évet, hogy aztán 1993-ban a Williamsnél térjen vissza. A Ligier-vel azonban 1997-ben így is összehozta az élet, de már nem versenyzőként, hanem csapattulajdonosként, hiszen megvásárolta az istállót, amelyből így Prost Grand Prix lett. A sikeres első év után a csapat csak bukdácsolt, majd a 2001-es szezon után csődbe ment.

Ami pedig az 1992-es „bujkálás” sikerét illeti, természetesen minden pályán levő nézőnek, illetve a még a teszten részt vevő Williams, Benetton, Minardi és Larrousse istállónak is egyértelmű volt, hogy Prost, és nem Comas ül az autóban…

Felvételek a Ligier-tesztről:

Friss