2024. május 01. 14:46

KezdőlapF1Hová tűnt Damon Hill fia? – F1-es történelmet írhatott volna, de hirtelen...

Hová tűnt Damon Hill fia? – F1-es történelmet írhatott volna, de hirtelen visszavonult

-

Az 1996-os Forma–1-es világbajnok Damon Hill fia apja és nagyapja nyomdokaiba akart lépni, de aztán rájött, hogy mégsem ez az útja. Josh Hill-be viszont így is belefuthatunk az F1-es hétvégéken, csak nem úgy, ahogy több mint 10 éve sokan gondolták volna.

Noha több világbajnok csemetét is láttunk már a Forma–1-ben (Michael Andretti, Damon Hill, Nelson Piquet Jr., Nico Rosberg, Mick Schumacher), egyáltalán nem garancia a sikeres apa arra, hogy a fiú is sikeressé válik, sőt, még arra sem, hogy bejut a száguldó cirkuszba. Jó példa erre Josh Hill – az 1996-os világbajnok Damon Hill fia –, aki az első olyan F1-es pilóta lehetett volna, akinek az apja és a nagyapja is az F1-ben versenyzett, ám már a Forma–3-ban szögre akasztotta a sisakját.

A most 32 éves Hill-fiú 2008-ban kezdett autókkal versenyezni, majd láthattuk a Renault UK téli bajnokságában a Manorral, a brit Ginetta-bajnokságban és Formula Fordban, illetve az új-zélandi Toyota Racing Series-ben is. 2011-ben már a brit Formula Renault-ban versenyzett, az év novemberében pedig megszerezte az első győzelmét, hogy aztán 2012-ben jöjjön az első és utolsó áttörés: öt győzelemmel az összetett harmadik helyén zárt a Formula Renault 2.0 NEC-ben.

Embed from Getty Images

Josh Hill szüleivel, Damon Hill-lel és Georgie Hill-lel 2011-ben

Ezután 2013-ra feljebblépett a Forma-3-as Európa-bajnokságba a Fortec istállóval, ahol olyanok ellen mérette meg magát, mint a később egyaránt az F1-ig jutó Antonio Giovinazzi, Danyiil Kvjat és Nicholas Latifi. Ám ezt az évet már nem fejezte be. Az első hat versenyén mindössze két pontot szerzett, míg kétszer kiesett, és bár a nyolcadik futamon, Hockenheimben összejött az első dobogó, a Red Bull Ringen rendezett forduló után, mindössze 22 évesen visszavonult az autóversenyzéstől.

Hogy miért hozta meg ezt a döntést, arról 2013-ban az Autosportnak nyilatkozott. „Elég furcsa szezon közben abbahagyni, de amikor eljön az idő, meg kell tenned. A Zandvoort Masters előtt hoztam meg a döntést, de akkorra mát túl késő volt kiszállni, és senkit sem akartam cserben hagyni. Szándékomban állt végigcsinálni a szezont, de beszélgettem az apámmal arról, hogy hacsak nem vagy 100%-ig koncentrált, nem jó ötlet folytatni (az apja utolsó F1-es évét így teljesítette, úgyhogy tudja, miről beszél – a szerk.), különösen egy olyan veszélyes dolgot, mint a motorsport.”

„Más dolgokkal szeretnék foglalkozni, az élet pedig rövid. Azt kell csinálnod, ami boldoggá tesz. Élveztem a motorsportot, de nem ezzel akarom tölteni életem hátralevő részét. Az F1 volt a cél, de többé már nem az, és boldog vagyok ezzel. A tervem az, hogy zenét tanulok. A másik szenvedélyem a dobolás, úgyhogy megpróbálok ebbe az irányba menni, és meglátni, hogy hova vezet. A családnak van egy zenei oldala is” – utalt arra, hogy apja, Damon még iskolás korában punk bandát alapított, majd George Harrisonnal gitározott, sőt, a Def Leppard rockbanda Euphoria című albumán található Demolition Man című számban ő jegyzi a dal végén hallható gitárszólót. A 96-os világbajnok egyébként 1999-ben The Conrods néven még egy bandát létrehozott, amelyben 2003-ig gitározott.

Embed from Getty Images

Természetesen nagyapja és apja ikonikus sisakfestésével versenyzett (a képen az F3-as Európa-bajnokság Brands Hatch-ben rendezett fordulóján látható) 

Még mielőtt valaki azt hinné, hogy Josh-t az apja belekényszerítette a motorsportba, le kell szögezni, hogy korántsem ez a helyzet. „Nem voltak olyan ambícióim, hogy Josh autóversenyző legyen. Azt reméltem, hogy a gyerekeim mást fognak csinálni. Ezzel nem a motorsport ellen vagyok, de tudom, milyen ez az élet, tudom, mennyire kemény, és tisztában vagyok a kockázatokkal” – nyilatkozta 2012-ben fiáról Damon Hill.

Josh Hill gyerekként nem is versenyzett, és nagyon későn, 15 évesen találta ki, hogy ezt akarja csinálni, de még így is hamarabb ült versenyautóba, mint az apja vagy a nagyapja, hogy aztán hét évvel később fel is hagyjon a sporttal.

Így is benne van az F1-es körforgásban

És hogy mi lett Josh Hill-lel ezek után? Nos, néhány hónapja a The Last Lap podcast vendégeként beszélt erről.

„[Az F1-es versenyek] vendéglátó egységében dolgozom, részt veszek a szponzoroknak szóló aktivációkban és némi kommentátorkodást is vállalok, miként a jegyért fizető vendégeknek szóló tevékenységekben is részt veszek, hogy még több élményben legyen részük az F1-es hétvégéken, mint a hétköznapi nézőknek. Jó móka, és tűzközelben vagy… Olyasmire használom az F1-ről az évek alatt szerzett tudásomat, amiről szeretek beszélni, és természetesen is jön.”

Damon Hill fia tehát végül eljutott az F1-be, de egy kicsit másként, mint ahogyan azt több mint 10 évvel ezelőtt tervezte.

Friss