2024. május 02. 19:02

KezdőlapF1Sennát kifütyülték, majd letörölte a mosolyt Prost és a tifosi arcáról -...

Sennát kifütyülték, majd letörölte a mosolyt Prost és a tifosi arcáról – szenzációs felvétel 1990-ből (videó)

-

A Forma–1 történetének egyik legnagyobb rivalizálása az olyan, más események mellett eltörpülő epizódokban is megnyilvánult, mint egy sima időmérő edzés végjátéka.

Ayrton Senna és Alain Prost párharca nemcsak az 1980-as évek végének és 1990-es évek elejének Forma–1-ét határozta meg, hanem a sportágban is kitörölhetetlen nyomot hagyott. Azok, akik akár a versenyek helyszínén, akár a televízión keresztül élőben követték a gigászok csatáját, bizonyára örökre emlékezni fognak rá, ám alighanem az olyan események élnek élénken az emlékezetükben, mint például az 1989-es és 1990-es szuzukai ütközés.

Prost tudta, hogy ki fog esni, de előtte megpróbálta tönkretenni Senna versenyét

Pedig akárcsak bármilyen rivalizálás a Forma–1 történetében, ez is minden egyes versenyhétvége minden egyes edzésén zajlott. Ezt remekük szemlélteti az az X-en a minap közzétett szurkolói felvétel, amely az 1990-es Olasz Nagydíj időmérő edzésének végén készült. A videó készítője a monzai pálya utolsó szakaszán, a Parabolica kanyar előtt ült, és innen vette Prost és Senna csatáját a pole pozícióért.

Monzába az addig 6 pole pozíciót és 5 győzelmet szerző Senna érkezett a pontverseny élén, 13 ponttal megelőzve a 4-szer nyerő, első rajtkockából még egyszer sem induló Prostot. Az edzések alapján az őrjöngő tifosinak nem lehettek vérmes reményei arra, hogy a Professzor fogja megkaparintani a pole-t, noha Nigel Mansell révén a Ferrari kétszer már megtette ezt abban a szezonban.

Ám a francia mindent elkövetett, hogy megörvendeztesse az olasz drukkereket, és az edzés hajrájában 1:22.935-ös időt repesztve átvette a vezetést, amit a tifosi hatalmas üdvrivalgással fogatott. De ekkor még Sennának is hátra volt egy próbálkozása. A videón hamarosan meg is jelenik a brazil, amint kivezető körön érkezik a Parabolicába, a Ferrari drukkerei pedig hangos füttyszóval fogadják. Bő másfél perccel később azonban már nem fütyültek, helyette csendben nyugtázták, hogy 1:22.533-al a brazil klasszis felülmúlta a kedvencüket, és elcsente tőle a pole-t.

Prost és Senna nézőkből kiváltott reakciója mellett a Ferrari és a Honda V12-esének üvöltése is visszarepít minket az 1990-es évek elejének Forma–1-ébe:

Senna másnap tovább szomorította az Olasz Nagydíj közönségét, hiszen megnyerte a versenyt Prost előtt, amivel további 3 ponttal növelte az előnyét az összetettben, hogy három futammal később, Szuzukában a Professzort megtorpedózva biztosítsa be pályafutása második vb-címét.

A bosszú napja: Prost meg akarta ütni, de undorodott a védhetetlent húzó Sennától

Friss