2024. április 30. 22:43

KezdőlapF1Ez már Red Bull-verő autó lesz? – bemutatták a 2024-es McLarent

Ez már Red Bull-verő autó lesz? – bemutatták a 2024-es McLarent

-

Miután januárban elsőként rántotta le a leplet az idei festéséről, a McLaren a mai napon 2024-es F1-es autóját, az MCL38-as modellt is megmutatta. A wokingi istálló a tavalyi szezon során a legtöbbet fejlődött csapatnak bizonyult, és az év második felében rendszeresen megszorongatta még Max Verstappent is. Vajon az idei autóval már el is tudják kapni az energiaitalos csapatot?

Az MCL38:

 

Miként arra számítani lehetett, az idei autó a 2023-as MCL60-as továbbfejlesztett változata, azaz a McLaren nem hajtott végre a Ferrarihoz és majd a Mercedeshez hasonló koncepcióváltást, mert nem is volt miért. Ez az első wokingi konstrukció, amely teljes egészében a vadonatúj szélcsatornában készült, és amelyet a McLaren Andrea Stella által átstrukturált új technikai csapata készített.

„Az idei év kezdetén a tavalyi lendületre akarunk építeni, de realisták vagyunk azt illetően, hogy minden csapat előre fog lépni a 2024-es autójával. Infrastrukturális, emberi és kulturális szempontból már minden a helyén van, úgyhogy továbbra is az előrelépésre törekszünk és az elvégzett munkára építünk, hogy az visszavigyen minket a rajtrács elejére – olvashatók Andrea Stella csapatfőnök szavai a McLaren közleményében. – Sok munka vár még ránk, mielőtt pályára lépünk az első versenyhétvégén, beleértve az MCL38-as kipróbálását a bahreini teszten. A csapat jó munkát végzett a tél folyamán, és magabiztosak vagyunk a jó kezdést illetően, de tudjuk, hogy még fontos feladatokat kell elvégeznünk az idényrajt előtt.”

A McLaren most nagyon más helyzetben van, mint tavaly ilyenkor, amikor a csapatfőnök már a bemutató során bevallotta, hogy nem tartanak ott, ahol akarnak, mert túl későn döntöttek a koncepcióváltás mellett, és az év elején még nem lesznek versenyképesek (nem is voltak). Ezzel szemben most bízhatnak a tavalyi szezon második felében látott tempójukban és abban, hogy a jó irányba tartanak. Ugyanakkor az idén is van még a tarsolyukban.

„Van néhány innovatív megoldás az autón, de nem minden területtel készültünk el a bemutató-változaton. A szezon közbeni fejlesztésekkel most ezekre a területekre fogunk koncentrálni, ami már folyamatban van” – tekintett előre Stella.

Az új modellt Lando Norris és Oscar Piastri még a mai nap folyamán bejáratja Silverstone-ban.

Friss