back to top
2024. május 16. 07:06

KezdőlapF1Verstappen az idén a tavalyinál is jobban elverhet mindenkit?

Verstappen az idén a tavalyinál is jobban elverhet mindenkit?

-

A bahreini tesztelés harmadik napjánál tartott még csak az idei szezon, amikor Fernando Alonso olyan kijelentést, tett, amit a nem Red Bull-szurkolók hallva/olvasva alighanem eléggé elkomorodtak.

Nemcsak a nézők vagy szakértők, de maguk a Forma–1-es csapatok sem tudják még pontosan, hogy a többiek mennyit fejlődtek tavaly óta és mik az erőviszonyok, de az egyértelműen látszik, hogy meglepő koncepció ide vagy oda, a Red Bull továbbra is rendkívül gyors. A bahreini tesztelés első napján több mint 1 másodperces előnnyel az élen végző Max Verstappen a harmadik napon nem tudta megfutni a leggyorsabb kört, és az zsinórban másodszor is a Ferrarié lett, Fernando Alonso ugyanakkor nem számol a biztató formát mutató maranellóiakkal.

„Nincs varázsgömböm, hogy tudjam, mit csinálnak a többiek. Max a világbajnok, a Red Bull pedig uralja a sportágat. A koncepció, amivel az idén előálltak, meglepetés. Jelenleg csak figyelnünk kell őket és azt, hogy miként teljesítenek. Szerintem a paddockban 19 versenyző most azt gondolja, hogy az idén nem lesz világbajnok. A karriered 99%-ában ez van, ez egy brutális sport” – felelte a kétszeres világbajnok az Autosportnak arra a kérdésre, hogy milyen következtetéseket lehet levonni a teszten látottakból.

Max Verstappen, Red Bull, Bahrein, teszt
Az RB20-as is verhetetlen lesz? / Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Alonso szerint tehát Max Verstappen az idén is megállíthatatlan lesz, és még Sergio Pérez sem fogja tudni felvenni vele a kesztyűt.

Amikor az Aston Martin veteránját arról kérdezték, hogy saját csapata esélyeit hogyan látja, csak röviden válaszolt, majd ismét a Red Bullt hozta fel. „Jelenleg nehéz megmondani [hogy győzelemre alkalmas autónk van-e]. Miután láttam Maxot és a Red Bull idei autóját, azt mondanám, hogy az idén még kevesebb esélye lesz nyerni a többieknek. De ez van.”

Alonso kijelentése kissé aggasztó a riválisokra és a Forma–1-re nézve, lévén tavaly a Red Bull egy kivételével az összes futamot megnyerte. Persze ettől még több alkalommal is esély mutatkozott arra, hogy valaki a riválisok közül nyerjen – például Alonso sem volt ettől messze Monacóban –, így a spanyol vélhetően arra gondolt, hogy az RB20-as még az elődjénél is dominánsabb lehet.

A 42 esztendős veterán ezután megjegyezte, hogy bár korábban azt mondta, minden eddiginél jobb fizikai állapotban van, ez még nem garancia semmire. „[2015-ben] szuperfitt, boldog és motivált voltam, majd 11 pontot szereztem. Ez a sport nem mindig tükrözi azt, amit érzel, vagy csinálsz” – utalt a katasztrófával felérő, a McLarenhez történt visszatérése utáni első szezonra.

Friss