2024. április 29. 08:34

KezdőlapF1A Red Bull kiscsapatára tényleg figyelni kell? Ricciardóé az első edzés Bahreinben

A Red Bull kiscsapatára tényleg figyelni kell? Ricciardóé az első edzés Bahreinben

-

Némi meglepetésre az RB pilótája, Daniel Ricciardo érte el a legjobb köridőt a Forma-1-es szezonnyitó Bahreini Nagydíj első szabadedzésén. Mögötte a két McLaren és saját csapattársa végzett, ám nem mindenki használta a lágy gumikat. 

Három hónappal a 2023-as szezonzáró után visszatért a pályára a Forma-1 mezőnye, hogy Szahírban megkezdje a sport 75. évadát. Különleges, hogy erre február 29-én, a csak a szökőévekben előforduló napon került sor: 1980 és 1992 után ez a harmadik alkalom, hogy F1-es versenyhétvége esik február 29-re.

A szahíri pályán történt egy fontos változás a teszt óta eltelt egy hétben: a felkészülést kétszer is hosszabb időre megakasztó feltöredezett csatornafedelet lebetonozták a 11-es kanyarban, mivel nem várható eső a hétvége során.

A lebonyolítás változatlan maradt a normál, sprintverseny nélküli hétvégéken: pénteken két egyórás szabadedzés zajlik. Az elsőn, bár a nappali körülmények kevésbé reprezentatívak az alkonyati időmérőhöz és futamhoz képest, mindenki igyekezett már az első perecekben a pályára hajtani.

Ritkán kiáltanak ki valakit olyan egyértelműen a bajnoki cím fő várományosának, mint idén Max Verstappent, a címvédő azonban elégedetlenkedéssel kezdte a szezont: első körei során a váltó működésére, valamint az autó pattogására is panaszkodott – mindazonáltal a közepes keverékeken teljesített első menetek után az ő neve tűnt fel a tabella élén.

A McLarenek és az RB-k váltottak elsőként lágy keverékekre, amelyek segítségével el is foglalták az eredménylista első helyeit, noha Daniel Ricciardo etalonnak számító 1:32,8-as köre is még három másodperccel elmaradt a múlt heti teszt legjobbjától (ami még úgy is sok, hogy azt Carlos Sainz egy fokozattal lágyabb abroncsokon jegyezte).

A többség nem vetette be a lágy gumikat a hajrában sem, így Ricciardo ideje megdöntetlen maradt, az RB, vagyis az identitásváltáson átesett faenzai csapat zárta az élen a szezon első szabadedzését. Az ausztrál mögött Lando Norrisszal és Oscar Piastrival a két McLarn, valamint Cunoda Juki végzett. A csak közepes gumit használó közül a leggyorsabb Fernando Alonso lett.

A Mercedesek és a Ferrarik a 7. és a 11. hely közé soroltak be, míg a tabella alján a két Alpine-t csak a két Haas követi.

 

Friss