2024. április 28. 05:01

KezdőlapF1A Ferrari ugrott az élre az időmérő előtt, a Red Bull programja...

A Ferrari ugrott az élre az időmérő előtt, a Red Bull programja mindenkiétől eltért

-

Carlos Sainz érte el a legjobb időt a Bahreini Nagydíj harmadik szabadedzésén, mögötte Fernando Alonso és Max Verstappen végzett.

A pénteken napközben rendezett utolsó szabadedzés a hőmérsékleti viszonyok miatt ugyan kevésbé volt releváns az alkonyatkor zajló időmérő és verseny szempontjából, de nem sokan halogatták, hogy mielőbb a pályára gördüljenek.

És bár az erőviszonyok továbbra is kifürkészhetetlenek maradtak, a paddockban az elsődleges beszédtémát továbbra is Christian Horner ügye jelentette, ami a hét során napról napra szállít új fejleményeket. A Red Bull csapatfőnöke továbbra sem akarja kommentálni a történteket, s amikor a paddockban megkérdezték, mik lesznek a következő lépései azt követően, hogy csütörtökön valaki kiszivárogtatta állítólagos üzenetváltásait, a PA beszámolója szerint csak ennyit felelt: „Megyünk versenyezni.”

A pályán fokozatosan élénkült az aktivitás, s az edzés huszadik percében kezdtek fokozatosan javulni az idők, ekkor a versenyzők gyors egymásutánban váltogatták egymást a tabella élén, ahol aztán egy időre Fernando Alonso állapodott meg. Szinte mindenki a lágy gumikat használta, a Red Bull azonban eltérő programot választva az első körökre a kemény keverékeken küldte ki Max Verstappent és Sergio Pérezt – akik nem voltak teljesen elégedettek az autó viselkedésével, ezúttal a mexikói panaszkodott váltási nehézségekre.

Az edzés utolsó húsz percébe fordulva érkezett az erős köridők újabb hulláma, de idővel ismét Alonso találta magát az élen, 1:30,965-ös idejével ekkor már csupán egy tizeddel a lágyakra váltó Verstappen előtt.

Öt perccel a vége előtt Carlos Sainz lőtt az élre a Ferrarival, 1:30,824-es köre másfél tizeddel jobbnak bizonyult Alonsóénál, ám fél másodperccel elmaradt Lewis Hamilton csütörtöki etalonjától. Végül a két spanyol zárta az edzést az első két helyen, mögöttük Verstappennel és Charles Leclerc-rel.

Erősnek tűntek a McLarenek is az 5. és a 7. pozícióban, ám ez nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne a csapatnál: Norris autójába az edzés előtt új energiatároló és vezérlőelektronika került – s mindkét egységből összesen kettő használható fel autónként a szezon során.

George Russell 6., Sergio Pérez 8., Lewis Hamilton 12. lett. Az Alpine pedig igazolni látszik a csapat előzetes félelmeit az autó fájdalmas hiányosságai kapcsán, hiszen a két pilótájuk az utolsó három hely között található, 1,3-1,5 másodperces lemaradással.

A Bahreini Nagydíj következő programja már az időmérő edzés, a 2024-es szezon első téttel bíró eseménye, ami közép-európai idő szerint 17 órakor kezdődik.

Friss