2024. április 28. 02:50

KezdőlapF1A bukmékerek is úgy vélik, hogy a Mercedes Hamiltonra fejlesztette az idei...

A bukmékerek is úgy vélik, hogy a Mercedes Hamiltonra fejlesztette az idei autóját?

-

George Russell jelentősen esélytelenebb a bukmékerek szerint Lewis Hamiltonnál arra, hogy legyőzze az idén Max Verstappent. A Mercedes fiatalabbik britje érdekes kommentárt fűzött az idei Mercedeshez, de vajon ez már tényleg azt vetíti előre, hogy a hétszeres világbajnok lesz nyeregben?

Miközben mindkét versenyző elégedett volt az idei első versenyhétvége első edzésnapjával, a második tréninget csapattársa mögött a második helyen záró George Russell elejtett egy érdekes megjegyzést. Nem akarjuk azt sugallni, hogy a fiatalabbik brit már azelőtt beizzította a kifogásgenerátort, hogy az autók egyetlen méter is megtettek volna időmérőn vagy versenyen, de kicsit azért egyfajta védekezésként is lehetett értelmezni a szavait.

„Lewis és én rengeteg munkát fektettünk abba, hogy segítsünk olyan irányba kormányozni a csapatot, amelybe mi akarunk menni. Nyilván Lewis tapasztalatából adódóan a kocsit az ő kívánságaihoz tervezték a Red Bull-szerű oldalszekrényekkel, a kicsit módosított kormányoszloppal és a tavalyihoz képest hátrébb tolt üléspozícióval. Úgyhogy jó, hogy a csapat hallgatott erre, de látnunk kell, hogy ez megmutatkozik-e a köridőkben. Jól kezdtünk, de végső soron csak egy dolog számít: a köridő” – idézte Russellt az Autosport még a csütörtöki szabadedzések előtt.

Hamiltont sokkolta a Mercedes, de Verstappen így is kijózanító pofont adhat a mezőnynek

Hogy a Mercedes tényleg Hamilton kívánságait is figyelembe véve tervezte a W15-öt, az nem kérdés, hiszen a múltban a hétszeres világbajnok többször is nyilatkozta, egyszerűen nem érzi úgy az autót a korábbiaknál az első tengelyhez közelebb levő pilótafülke miatt, mert így olyan érzése van, mintha az első kerekek között ülne. De közben természetesen egyértelmű volt, hogy a W13-as és a W14-es Russell kezei között sem alkalmas a vb-címre, így a 26 esztendős britnek is szüksége volt a váltásra.

Hogy a W15-ös koncepciójának kidolgozásakor melyik versenyző visszajelzései milyen mértékben nyomtak a latba, azt nemcsak kívülről, de talán még csapaton belül is lehetetlen lenne pontosan megmondani, hiszen tényleg nagyon összetett munka folyik egy új autó megalkotásakor, és a pilóták visszajelzései csak a nagy egész egy részét adják. Az viszont óhatatlanul is előfordulhat, hogy egy technikai gárda jobban hallgat a rutinosabb pilótára, aki jelen esetben egyben a sportág történetének legsikeresebb versenyzője. Mindez nyilván nem azt jelenti, hogy a másik pilótát hátráltatni akarják, hiszen egy csapatnak sem érdeke, hogy az egyik versenyzője ne tudja a legtöbbet kihozni az autóból.

Egy teszt és két szabadedzés alatt pedig még amúgy sem körvonalazódik ki átfogó kép arról, hogy az adott autó az egyik versenyzőnek jobban fekszik, de ha már többféle pályatípuson versenyezve, a szezon előrehaladtával az lesz látható, hogy Russell általában elmarad Hamiltontól, hangsúlyosabban is felmerülhet ez a téma.

George Russell, Mercedes, Bahreini Nagydíj
Fotó: Sebastian Kawka / Mercedes

Sokkal kevesebbre tartják a bukik a fiatalabbik britet

Az elmúlt két idény alapján ugyanakkor érdekes, hogy a szezon előtti esélyeket latolgatva a bukmékerek mennyivel kisebb sanszot adnak Russellnek arra, hogy az idén világbajnok legyen. A Tippmixpro kínálatában toronymagasan Max Verstappen a favorit a 2024-es vb-címre. A holland pilóta végső sikerére 1,13-as szorzón fogadhatunk, azaz még 10 ezer forintra is csak 1300-at nyerne az, aki erre tesz. A második legesélyesebb versenyző – már ha lehet bárkire is az esélyes szót használni a háromszoros világbajnokon kívül – cikkünk írásakor (a Bahreini Nagydíj 3. szabadedzése előtt) azonban nem Sergio Pérez, vagy a teszteken villogó Ferrari valamelyik pilótája, hanem Lewis Hamilton, akinek 2024-es vb-címére már 10-szeres pénzt fizetnek.

Na de hol van Russell? A jelek szerint a 2022-es, első közös idényükben Hamiltonnal ellentétben pole-t és győzelmet is szerző, az összetettben a hétszeres világbajnok előtt záró versenyző esélyeinek értékelésénél inkább a tavalyi évet vették figyelembe a bukik, amely során Russell 59 ponttal kevesebbet szerzett (234-175) és 5 hellyel végzett az összetett 3. helyét megszerző Hamilton mögött, míg az időmérőkön egál (11-11) volt a kettejük egymás elleni mérlege. Rá ugyanis már 23-szoros oddsot adtak az idei vb-címet illetően, azaz 13-mal nagyobbat, mint Hamiltonra. Ennél Charles Leclerc (12,50) és Lando Norris (16,50) 2024-es elsősége is rosszabbul fizet.

George Russell, Mercedes, Bahrein, teszt
Russell jóval esélytelenebb a bukmékerek szerint, mint Hamilton / Fotó: LAT Images / Mercedes

Nagy a különbség a csapattársak között

Nemcsak Hamilton és Russell között tátong ugyanakkor szakadék az esélyességet illetően, hanem több csapattársa között is. Sergio Pérez vb-címére például a Tippmixpro 30-szoros pénzt kínál, ami 28,87-tel több Verstappen oddsánál, ám így sem ez a legnagyobb differencia. Az ugyanis Alex Albon és Logan Sargeant között áll fenn, mivel a thai-brit versenyző 600-as, az amerikai pedig 1500-as szorzót kapott, ami 900-as különbség. De több páros között is fennáll több százas nagyságrendbeli eltérés: Fernando Alonso (40) és Lance Stroll (600) között 560; Daniel Ricciardo (300) és Cunoda Júki (700) között 400 a differencia, miközben csak a két Alpine (900), a két Sauber (1500) és a két Haas (1500) pilóta kapott ugyanakkora oddsot.

Ez azt jelenti, hogy Leclerc (12,50) és Sainz (25,00), valamint Norris (16,50) és Piastri (70) esélyei között is van eltérés, noha az utóbbi kettős között levő 53,5-ös szakadék kicsit túlzónak tűnhet, hiszen ez alapján a már tavaly is remekül teljesítő ausztrálnak kisebb esélye van megverni a toppilótának tartott, de továbbra is győzelem nélkül álló Norrist, mint Russellnek Hamiltont vagy Péreznek Verstappent.

Friss