2024. április 28. 05:44

KezdőlapF1A Mercedes és a Ferrari is tehetetlen volt, Verstappené az idei év...

A Mercedes és a Ferrari is tehetetlen volt, Verstappené az idei év első pole pozíciója

-

Max Verstappen kezdheti az első helyről a Bahreini Nagydíjat, miután domináns teljesítménnyel megnyerte az időmérőt. Az elképesztően szoros időmérő végén a holland villant egyet, és már nem tudták megközelíteni.

Talán kevesen gondolták a Bahreini Nagydíj hétvégéjének kezdete előtt, hogy az első idei időmérő edzésnek teljes bizonytalanságban vág majd neki a mezőny, és még a csapatok sem fogják tudni belőni, hogy ki lehet a pole pozíció esélyese. Merthogy ez történt, és öt csapat, a Red Bull, a Ferrari, a McLaren, az Aston Martin és a Mercedes sem volt kizárható az első helyért folyó csatából.

Q1

A Q1-ben persze még nem kellett megváltani a világot, így az első, 18 perces szakasznak az volt a nagy kérdése, hogy ki lesz az idei első 5 kieső. Eközben persze érdekes volt figyelni az elejét is, hiszen már itt sem spórolt senki. Elsőként a két Ferrari tett meg mért kört közepes keveréken és Sainz a 3. szabadedzéshez hasonlóan ismét gyorsabb volt Leclerc-nél, de most csak 52 ezreddel. A vörös autók mellett ekkor még csak a két Alpine merészkedett ki, de közel 8, illetve 1,2 másodpercet kaptak közepes gumin, majd Gasly idejét pályaszélesítés miatt még törölték is.

Közepeseken természetesen nem lehetett továbbjutni, így a többiek nem is bíbelődtek a sárga oldalfalú Pirellikkel, és hamarosan a Ferrarik és az Alpine-ok is visszatértek lágy gumikon. Az első roham után az utolsó tréninghez hasonlóan Carlos Sainz ragadta magához a vezetést, de mögötte elképesztően szoros volt a mezőny. A második helyen Verstappen áll 0,122 másodperces hátránnyal, de Norris is csak 0,234 másodpercet, Alonso pedig a negyedik helyen 0,270 kapott.

Sainz a Q1-ben ott folytatta, ahol a 3. edzésen abbahagyta:

A spanyoltól lefelé Pérez, Leclerc, Russell, Hülkenberg, Albon, Piastri volt az első 10 sorrendje, de a McLaren ausztrálja is 8 tizeden belül állt, és még a 12. helyezett Lewis Hamilton hátránya sem érte el a 9 tizedet. A virtuális utolsó sort – ahogy az várható volt – a két Alpine foglalta el.

A hajrára Sainzon kívül mindenki feltett egy újabb lágy szettet, azaz a spanyol megspórolt egyet. A tőle több mint 3 tizedes lemaradásban levő Leclerc-nek nem is tetszett, hogy ő nem maradhatott a garázsban, de mérnöke közölte vele: muszáj mennünk, mert a pálya javulása miatt veszélyben lehet a továbbjutás. Ez végül csont nélkül meglett a monacóinak az első idejével, és több kört nem is ment, inkább Norrishoz hasonlóan a felvezető köre végén visszatért a bokszba.

Végül többen is hasonlóan tettek, vagy a mért körüket nem fejezték be. Ezért az élen kialakult sorrend egyáltalán nem volt reprezentatív, de azért az Aston Martinnál bizonyára mosollyal nyugtázták, hogy Lance Stroll feljött a 2. helyre Sainz mögé. Őt Verstappen, Norris, Alons, Pérez, Leclerc, Russell, Albon és Hamilton követte az első 10-ben, de az érdekes a kieső sorrendje volt. Búcsúzott ugyanis mindkét Sauber, Logan Sargeant és a két Alpine is. A mezőny szorosságát azonban jól jelzi, hogy az utolsó előtti helyen végző Pierre Gasly is csak 0,884 másodpercet, az utolsóként záró Esteban Ocon pedig 1,039 másodpercet kapott, ami egyáltalán nem tragikus lemaradás, és szezonközi fejlesztésekkel a franciáknak minden esélye meglesz, hogy elmozduljanak ebből a pozícióból.

A Q1 végeredménye:

Q2

A második szakasz első rohamára csak Norris, Verstappen, Alonso és Pérez kapott új lágy gumikat, így nem volt meglepő, hogy az első három sorrendje Verstappen, Pérez, Norris módon alakult, míg az első kanyar előtt a jobb elsőjét állóra fékező kétszeres világbajnok az 5. helyre sorolt be. Ami kissé lelombozó lehetett a többieknek, hogy Verstappen begyújtotta a rakétákat, és 1:29.374-es idejével több mint 5 tizedet vert Norrisra és Pérezre is, Alonso, valamint a 4. Leclerc pedig már több mint 7 tizede kapott. A spanyol mögött Hamilton, Sainz, Piastri, Russell és Stroll tette teljessé az első tízet, míg a kieső helyeken Hülkenberg, Cunoda, Ricciardo, Albon és Magnussen volt a sorrend.

A tűzijáték azonban még hátra volt, és Hülkenbergnek Lance Stroll kárára sikerült bekerülnie a legjobb 10-be, míg a többiek Cunoda, Stroll, Albon, Ricciardo, Magnussen sorrendben búcsúztak.

Az élen Charles Leclerc 1:29.165-ös körrel lenyomta Verstappent, de a holland nem futott mért kört, mert így is a 2. helyen végzett. Mögé az egyaránt javító Sainz ért oda, őt pedig Hamilton, Alonso, Hülkenberg, Russell, Pérez, Norris és Piastri követte.

A Q2 végeredménye:

Q3

A mindent eldöntő 10 percnek Verstappen, Sainz és Russell vágott neki vadonat új gumin, míg többek gumijában legalább egy felvezető és megkezdett mért kör benne volt. A Mercedes fiatalabbik britje szállított elsőként mért kört a teljesen új gumin támadók közül, és 1:29.603-mal átvette a vezetést Norristól, de nem sokkal ezután jött Verstappen és 1:29.421-re szorította le a lécet. Ehhez Pérez, Hamilton és Sainz sem tudott hozzászagolni, Leclerc viszont igen, és mindössze 0,052 másodperces hátránnyal feliratkozott a 2. helyre.

Az első roham után így Verstappen, Leclerc, Russell, Sainz, Norris, Pérez, Hamilton, Hülkenberg, Piastri volt a sorrend, míg Fernando Alonso inkább nem próbálkozott használt gumin, és a garázsban maradva várt az egyetlen lövésére. Erre az edzés végi körök előtt, üres pályán kerített sort, hogy remek körrel, mindössze 121 ezredes hátránnyal bejöjjön a 3. helyre.

Az utolsó rohamokat a két McLaren kezdte, de Piastri csak a 7., Norris pedig a 6. helyre sorolt be. Utánuk érkezett a két Mercedes: Russell javított és eggyel hátrébb lökte Alonsót, Hamilton viszont csak a 8. pozícióba ugrott előre. A Mercedesek után jött Verstappen és 1:29.179-re gyorsulva kétséget sem hagyott afelől, hogy az övé lesz a pole, mert Leclerc is csak 0,228 másodpercre tudta megközelíteni.

A címvédő így pole-lal kezdi az évet, mellőle Leclerc fog rajtolni a Ferrarival, míg a második sorban Russell és Sainz várhatja majd a lámpák kialvását. Az 5. helytől lefelé Pérez, Alonso, Norris, Piastri, Hamilton és Hülkenberg tette teljessé az első tízet.

A Bahreini Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

Friss