2024. május 03. 09:16

KezdőlapF128 év után került elő Berger ellopott, 160 milliót érő Ferrarija –...

28 év után került elő Berger ellopott, 160 milliót érő Ferrarija – anno egy VW Golffal üldözte

-

Valószínűleg már réges-régen lemondott Gerhard Berger arról a Ferrariról, amit az 1995-ös San Marinó-i Nagydíj alatt elloptak tőle, ám a kocsi egyszer csak feltűnt az Egyesült Királyságban.

Alighanem sokunkkal megesett már, hogy egyszer elhagytunk valamit, vagy extrémebb esetben ellopták azt tőlünk, és a kezdeti reménykedés után idővel lemondtunk arról, hogy valaha visszakapjuk. Nos, alighanem így lehetett ezzel Gerhard Berger, a Benetton, a Ferrari és a McLaren egykori F1-es pilótája is, akitől 28 évvel ezelőtt lopták el vörös Ferrari F512M Testarossáját. A tízszeres futamgyőztes azonban a minap nem várt ajándékot kapott, a Scotland Yard ugyanis megtalálta a 350 ezer fontot érő kocsit.

A lopás 1995-ben, a San Marinó-i Nagydíj alatt történt, és nagy publicitást kapott, Berger ugyanis tetten érte a tolvajt, majd az egyik barátja Volkswagen Golfjával üldözőbe vette, ám elkapnia nem sikerült. Ráadásul nemcsak Berger, hanem csapattársa, Jean Alesi Ferrariját, egy F355-ös modellt is meglovasítottak. A francia autóját szintén az imolai versenyhétvége alatt, a hotel parkolójából fújták meg, az olasz rendőrség szerint pedig mindkét lopás megrendelésre történhetett.

Embed from Getty Images

Berger és Alesi legalább annak örülhetett, hogy mindketten dobogóra állhattak az 1995-ös San Marinó-i Nagydíjon 

Az autóknak ezután nyoma veszett, mígnem az idén januárban a londoni Metropolitan Police kapott egy jelentést a Ferraritól, amelyben az olasz gyártó beszámolt egy amerikai vásárló által egy brit brókertől vett autóról. Így derült ki, hogy ez Berger egykori Ferrarija, amelyet az ellopása után nem sokkal Japánba szállítottak, és csak 2023 végén került ismét vissza az Egyesült Királyságba. A kocsit ezután felkutatták és lefoglalták, mielőtt még kiviszik az országból.

„A közel 350 ezer fontot (161 millió forint – a szerk.) érő lopott Ferrari 28 évig volt eltűnt, mielőtt mindössze négy nap alatt sikerült lenyomoznunk – idézi a The Telegraph a nyomozást vezető Mike Pilbeam rendőrtisztet. – Alaposan utánajártunk és a világ minden táján felvettük a kapcsolatot a hatóságokkal. Gyorsan együttműködtünk olyan partnerekkel, mint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a Ferrari és a nemzetközi autókereskedések, ez az együttműködés pedig nagyban hozzájárult a jármű hátterének megértéséhez és annak megakadályozásához, hogy elhagyja az országot.”

Hogy ezután mi lesz autó sorsa, azt nem tudni, de feltételezhetően visszajuttatják eredeti tulajdonosához.

Fotó: Metropolitan Police

Friss