2024. április 29. 15:02

KezdőlapF1Alonso segítése után az F1 koronaékszerét is meg akarta fúrni az FIA...

Alonso segítése után az F1 koronaékszerét is meg akarta fúrni az FIA elnöke

-

2024 egyelőre a pályán kívüli történések éve a Forma-1-ben, ahol ezen a héten a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökéről került elő már a második olyan szivárogtatás, ami kétségbe vonja a pártatlanságát.

Hétfőn a BBC-nek jutott tudomására, hogy Mohammed bin Szulajm FIA-elnökkel szemben vizsgálatot indított a szervezet etikai bizottsága, miután az egy évvel ezelőtti Szaúd-arábiai Nagydíjon az ő közbenjárására vonhattak vissza egy Fernando Alonsóra kirótt büntetést a sportfelügyelők.

Itt az újabb F1-es botrány – futameredményt manipulálhatott az FIA elnöke

Most itt az újabb ügy egy másik tavalyi verseny kapcsán: a BBC ugyanarra a meg nem nevezett szivárogtatóra hivatkozva közli, hogy bin Szulajm szerette volna elérni a debütáló Las Vegas-i Nagydíj naptárból való törlését.

A vallomás szerint, ami már szintén eljutott az FIA etikai bizottságához, az elnök tavaly megkereste a pálya inspekcióját végző személyzetet, s vezetőjükön keresztül azt az üzenetet juttatta el hozzájuk, hogy találjanak valamilyen problémát a Las Vegas-i utcai helyszínnel, ami miatt nem fogadják el annak homologizációját. A pálya előkészítésének munkálatai egyébként már késésben voltak, ám a felügyelők – noha a jelentés szerint kerestek – nem találtak olyan ürügyet, ami miatt el lehetett volna venni a versenyt a várostól, így végül jóváhagyták a pályát. Az már más kérdés, hogy végül a versenyhétvégén derült ki, a csatornafedelek rögzítése nem történt meg megfelelően, ami felborította a menetrendet és komoly anyagi kárt okozott Carlos Sainz Ferrarija számára.

Pár óra elteltével az FIA közleményben reagált a lap értesülésére, és megerősítette, hogy valóban eljutott hozzá egy jelentés, amely az irányító testület bizonyos tagjait érintő vádakat tartalmaz, és amelynek alapos vizsgálata már megkezdődött.

Az Autosport eközben rámutat, bin Szulajm egy a GPRacing számára nemrég adott interjúban éppen az ellenkezőjét mondta annak, amivel most megvádolták, vagyis a munkálatok késlekedésének dacára ő volt az, aki zöld utat adott a pálya F1-es debütálásának.

„Nemet is mondhattam volna. Én is versenyző voltam, így komolyan veszem a versenyzők és a személyzet többi tagjának épségét. De miután a csapatom azt mondta, hogy biztonságos a pálya, elfogadtam. Ha nemet mondok, az katasztrofális lett volna az F1 számára, még ha jogilag meg is állt volna a döntés. Szeretem a sportot, így körültekintően hoztam meg a döntést” – mondta bin Szulajm korábban a GPRacingnek.

Friss