2024. április 27. 23:50

KezdőlapF1Verstappent a problémák sem lökték le az 1. helyről Szaúd-Arábiában

Verstappent a problémák sem lökték le az 1. helyről Szaúd-Arábiában

-

Az F1 Szaúd-arábiai Nagydíjának első edzésén a kisebb problémái ellenére Max Verstappen volt a leggyorsabb Fernando Alonsót megelőzve, míg Charles Leclerc a sok nejlonzacskó miatt úgy érezte, mintha egy Mario Kart pályán vezetne.

A pályán kívüli botrányok árnyékában csütörtökön megkezdődött az F1 második idei nagydíja Szaúd-Arábiában. A ramadán miatt ezúttal is a megszokottól eltérően, csütörtöktől szombatig tart a versenyhétvége, és a Bahreini Nagydíjhoz hasonlóan az első tréning jelentősége itt is csekélyebb az átlagosnál, hiszen az időmérőt és a futamot este rendezik.

A vonalvezetés sajátosságai miatt a csapatok itt alacsonyabb leszorítóerőt használnak, mint Bahreinben, és a Ferrari például olyan hátsó légterelőt alkalmaz, ami tavalyról származik, tehát (egyelőre) nem gyártottak újat ilyen konfigurációhoz.

Az első említésre méltó esemény Lance Strollhoz fűződött, aki az egyik balosnál eltalálta a bal első kerekével a falat, ezért a kerékfedő panel lerepült róla. Más jellegű problémája támadt Leclerc-nek, akinek a kocsijára rátapadt egy elszórt nejlonzacskó, amiből láthatóan sok hevert az aszfaltcsík környékén. „Olyan, mint egy Mario Kart pálya!” – kommentálta Leclerc a rádión.

Az edzés felénél Russell 2,5 tizedmásodperces előnnyel vezette a köridő-táblázatot a Red Bullok előtt, az élmezőny addig főleg a kemény gumit vizsgálta. Verstappen túlkormányzottságra panaszkodott, ez látható is volt, később pedig a motor viselkedésében tapasztalt furcsaságot, ami a kocsi kisebb ugrálásában mutatkozott meg.

Ennek ellenére, amikor a lágy gumikat feltéve gyorsultak a pilóták, átvette az 1. helyet Russelltől, akit Alonso és Sergio Pérez is megelőzött. Verstappen 186 ezreddel végzett az élen Alonso előtt, a 8. helyezett Lewis Hamiltonnal bezárólag pedig nagyságrendileg 0,2-0,5 másodperccel előzte meg az élmezőny további tagjait.

Hátrébb egyelőre annyi a meglepetés, hogy az Alpine előrébb lépett a sereghajtó pozíciókból, bár edzésről lévén szó ez természetesen még nem jelenti azt, hogy a bahreininél lendületesebb pályán jobban fognak majd szerepelni.

A Szaúd-arábiai Nagydíj első edzésének végeredménye

Friss