2024. április 27. 21:26

KezdőlapF1A vártnál komolyabb elköteleződéssel érkezik az Audi az F1-be

A vártnál komolyabb elköteleződéssel érkezik az Audi az F1-be

-

Noha az elmúlt hónapokban többen aggódva figyelték a fejleményeket az Audi háza táján, a márka pénteken bejelentette, hogy teljesen megvásárolta a Sauber istállót.

A tranzakció eredményesen lezárult, így a márka az eddig birtokolt 25%-os részesedés helyett immár 100%-ban tulajdonosa a több évtizedes múltra visszatekintő csapatnak. Az Audi így 2026-tól mindenképp részt vesz a Forma-1-ben, fennállása során először. Korábban BMW lett a Sauberből, de az csupán néhány évig tartott a 2000-es évek második felében.

A projektet 2022 őszén jelentették be, de azóta a felsővezetésben történt személycserék miatt egyesek azt sejtették, hogy a vállalat szándéka megváltozhatott, és esetleg kapnak az alkalmon, hogy eladják egy jól fizető vevőnek, például Michael Andrettinek.

Most azonban végleg elhárulhatnak a kételyek az Audi szándékainak komolysága körül, hiszen a tervezettnél is korábban megvalósult a csapat teljes megvásárlása az Islero Investments AG-től. Az Audi F1-es csapatának ügyvezető igazgatójává egyúttal kinevezték Andreas Seidlt, aki 2022 végén távozott a McLaren csapatvezetői posztjáról, és azóta már a Saubernél a háttérben ténykedve készíti elő a 2026-os átállást. A Sauber jelenlegi vezetését is érinti a változás, hiszen az Audival érkező Oliver Hoffmannt nevezték ki a teljes vállalat elnökévé, de az F1-es a csapatvezetői feladatokat továbbra is Alessandro Alunni Bravi látja el.

Az Audi F1-es projektjében a fiatal magyar mérnök, Szegletes Dávid is részt vesz, aki a hajtáslánc tervezésénél elsősorban kapcsolási mechanizmusokkal foglalkozik.

Vettel a Red Bull helyett az Audival is visszatérhet az F1-be, és akár Binottóval is újra összeállhat

Friss