2024. április 28. 20:42

KezdőlapF1Verstappené a pole Dzsiddában, a Ferrari újonca majdnem elkapta Hamiltont

Verstappené a pole Dzsiddában, a Ferrari újonca majdnem elkapta Hamiltont

-

Max Verstappen, aki az előző három Szaúd-arábiai Nagydíjon nem tudott az első rajtsorba kvalifikálni, ezúttal kényelmes előnnyel szerezte meg a pole-t Dzsiddában Charles Leclerc Sergio Pérez előtt. A Ferrari újonca, Oliver Bearman jó benyomást tett.

Helyi idő szerint 20 órakor, vagyis már sötétedés után vette kezdetét az időmérő, amelynek kezdetén persze minden szem a Ferrari újonc pilótájára, a 18 éves Oliver Bearmanre szegeződött, aki csupán 13:30-kor értesült arról, hogy az F2 helyett az F1-ben kell folytatnia a hétvégét, miután Carlos Sainznak azonnali vakbélműtétre volt szüksége – amely a délután során sikeresen le is zajlott.

Bearman, aki most először vezetett F1-es autót villanyfényben, elsőként hajtott a pályára a Q1-ben, s miután megfutotta első két mért körét, az előkelő negyedik helyen állt a tabellán, csupán két tizeddel az aktuális éllovas – és közben McLarenjével a fallal való találkozást is átvészelő – Oscar Piastri mögött.

Végül ez az eredménye elegendő is volt a kényelmes továbbjutáshoz: a Q1 végén 813 ezreddel maradt el a végül a szakaszt az élen záró Max Verstappen mögött, amivel 9. lett.

Bár egy másodpercnél nagyobb lemaradás is elég volt ahhoz, hogy valaki a kiesőzónába kerüljön, végül különösebb meglepetés nélkül a két Alpine, a két Sauber és Logan Sargeant zárt ott. Csou Kuan-jü autója csak a Q1 végére készült el azt követően, hogy a kínai versenyző összetörte azt a harmadik edzésen, s bár kihajtott a pályára, pont nem érte már el időben a célvonalat ahhoz, hogy megkezdhesse mért körét.

Egyedül a Mercedesek kísérleteztek a közepe keverékű gumikkal, azokon viszont nem volt kellően gyors Lewis Hamilton és George Russell, így végül ők is a lágyakon futott időkkel jutottak tovább.

A Q1 végeredménye:

A Q2 elején piros zászlós leállás szakította meg az időmérő normál folyását, amikor Nico Hülkenberg kénytelen volt leparkolni a Haast a 8-as kanyarban. „Elszállt a motorerő” – mondta a rádión a német, aki ezzel elfoglalta a 15. helyet.

Bearman hibázott első gyorskörében, így azt megszakítva vissza is hajtott a bokszba. A szakasz végén két kísérletre feltankolva tért vissza a pályára: az elsővel a 11. helyre tornázta fel magát, majd a második kísérletével ugyan javított, de 36 ezreddel végül elmaradt az utolsó továbbjutó helyen végző Hamiltontól. Hat tizeddel az ismét leggyorsabb Verstappentől elmaradva, a 11. helyre kvalifikálta tehát a Ferrarit első F1-es időmérőjén a 18 éves brit tehetség.

Közé és Hülkenberg közé Alexander Albon, Kevin Magnussen és Daniel Ricciardo sorolt be, míg a pole-ért zajló csatában a két Red Bull, a két McLaren, a két Mercedes, a két Aston Martin, valamint Charles Leclerc és Cunoda Juki folytathatta.

A Q2 végeredménye:

A Q3-ban az első gyorskörök során Verstappen állt az élre Sergio Pérez és Fernando Alonso előtt – a hétvége során eddig erősen szereplő, és itt tavaly is az első sorból rajtoló spanyol pedig azonnal jelezte is a rádióban, hogy ennél több is van az autóban.

A második menetének kezdetén Alonso szemfüles módon el is kapta a maga körét éppen befejező Hamilton szélárnyékát, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy átugorja Pérezt, sőt, Leclerc végül bejött a 2. helyre a két Red Bull közé.

Verstappen pole-ja nem volt veszélyben, három tizeddel legyőzte Leclerc-t és először szerzett rajtelsőséget Dzsiddában.

A McLarenek a harmadik, a Mercedesek csak a negyedik sorba állhatnak fel a szombati rajtra, ami közép-európai idő szerint 18 órakor érkezik.

Az időmérő végeredménye:

Friss