2024. április 27. 17:59

KezdőlapF1Eltilthatják egy versenytől Verstappen csapattársát, ha ez így megy tovább

Eltilthatják egy versenytől Verstappen csapattársát, ha ez így megy tovább

-

A folytatásban nagyon kell vigyáznia Sergio Péreznek azzal, hogy miként viselkedik a pályán, a Szaúd-arábiai Nagydíjon ugyanis újabb büntetőpontokat kapott, amivel vészesen közel került az eltiltáshoz. 

Sergio Pérez az idei szezon nagy részében legjobb esetben is csupán 4 pontra lesz attól, hogy automatikusan eltiltsák egy versenytől. A Red Bull mexikói pilótája a Szaúd-arábiai Nagydíjon 5 másodperces büntetést és egy büntetőpontot kapott, amiért akadályozta Fernando Alonsót a kerékcserék során. Pérez ugyanis a kiállásakor az érkező Aston Martin előtt lőtt ki a szerelői gyűrűjéből, Alonsónak pedig fékeznie kellett, hogy elkerülje az ütközést.

Első ránézésre úgy tűnt, hogy a Red Bull hibázott, és túl későn engedte ki Pérezt, ám a felügyelők a vizsgálat során megállapították, hogy a mexikói pilóta hibázott, mert még piros jelzésnél elindult. Ez a tény a büntetés mértékén nem változtatott, viszont a büntetőpont ezért került Pérez neve mellé, amivel Pérez jelenleg 8 pontnál áll.

A szabály úgy szól, hogy aki az elmúlt 12 hónap során 12 büntetőpontot szed össze, azt automatikusan egyversenyes eltiltással sújtják. Pérez az elmúlt 10 versenyen, azaz a tavalyi Szingapúri Nagydíjtól kezdődően már 8 büntetőpontot gyűjtött, így ha a következő 15 verseny során még 4-et kap, automatikusan ki kell hagynia egy futamot.

Azt nézve, hogy adott esetben egynél több pontot is kaphat egy incidensért (a tavalyi Japán Nagydíjon például 4-et kapott, 2-t azért, mert biztonsági autó alatt előzött, 2-t pedig azért, mert kilökte Kevin Magnussent; de az Abu-Dzabiban Norrisszal történt ütközés is 2 pontot ért), nagyon kell vigyáznia, hiszen akár két további ütközés sem férhet bele.

Friss