2024. április 28. 00:25

KezdőlapF1A Ferrari és a Red Bull az élen az utolsó edzésen, de...

A Ferrari és a Red Bull az élen az utolsó edzésen, de a végére megérkezett a Mercedes is

-

Charles Leclerc zárta az élen az Ausztrál Nagydíj harmadik szabadedzését Max Verstappen és Carlos Sainz előtt, a Ferrari és a Red Bull pilótái a lágyak mellett a közepes keverékeken is meggyőző tempót mutattak.

Közép-európai idő szerint éjjel 2:30-kor startolt el az utolsó szabadedzés az Albert Parkban, amelyen a pénteki második gyakorláshoz hasonlóan csak 19 autó vett részt – az egyetlen pályán lévő Williams azonban immár nem Logan Sargeant, hanem Alexander Albon volt, miután az előző napon autóját megjavíthatatlanul összetörő thai versenyző a jobb pontszerzési esélyeinek reményében megkapta csapattársa autóját a hétvége hátralévő részére. Az biztos, hogy a most tizenharmadikként záró Albon helyezéseit innentől fokozott figyelem követi majd.

Az edzés első felében két csapat egyértelműen kiemelkedett a mezőnyből: a Ferrari és a Red Bull pilótái tetemes előnnyel rendelkeztek a többiek előtt, ráadásul úgy, hogy ők a közepes keverékű gumikat használták, míg szinte mindenki más a lágyakon kezdte a napot. Kezdetben az egy másodperc feletti hátrányban lévő Lewis Hamilton aggodalmas hangvételű rádióüzeneteit hallgathattuk a Mercedes elveszett tempója miatt, noha idővel már ő és csapattársa vezették a lágy gumis üldözők sorát, továbbra is fél másodperc feletti különbséggel.

Fotó: Mark Sutton/LAT Images/Pirelli

Az utolsó negyed órában aztán újabb, immár erősebb kísérletek érkeztek a Mercedes pilótáitól, ekkor Hamilton 15 ezredre megközelítette a közepeseken is a hétvége addigi legjobbjával, 1:16,791-gyel az élen álló Carlos Sainzt. A záró percekre aztán a Red Bull és a Ferrari pilótái is felrakatták a lágy gumikat: Sainz ezeken már nem is tudott javítani, ő maradt az egyetlen, akinek közepes gumikon született a legjobb körideje, és ezzel is meg tudta őrizni a harmadik helyet. Max Verstappen és Charles Leclerc is csak egy hajszállal bizonyultak nála gyorsabbnak, vagyis az első edzés után újabb szoros élmezőnyt kaptunk, hiszen az 1:16,714-gyel az élen záró Leclerc 20 ezreddel végzett Verstappen és 77-tel Sainz előtt. Végül Hamilton is egy tizeden belül maradt, kissé feledtetve ezzel az edzés elején – és pénteken – tapasztalt tempóhiányát.

Az utolsó gyakorlás incidensek nélkül ért véget, néhány versenyzőnek azonban mulatságos megjegyzései voltak a forgalomra a csapatrádióban.

„Az az egy dolog biztos, hogy minden ***** körben találok egy Aston Martint a pálya közepén” – méltatlankodott egy alkalommal Leclerc.

„Srácok, folyamatosan magam előtt találom Lewist a ***** pályán, minden alkalommal” – George Russell pedig a két autó pozicionálása miatt kritizálta a Mercedest.

Az időmérő közép-európai idő szerint reggel 6 órakor kezdődik.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

 

Friss