2024. április 29. 21:47

KezdőlapF1Mindhármukkal dolgozott, de Sennát kihagyná a csapatából Schumacherrel és Alonsóval szemben

Mindhármukkal dolgozott, de Sennát kihagyná a csapatából Schumacherrel és Alonsóval szemben

-

Ayrton Senna nagy hiányosságáról és arról is beszélt a korábbi F1-es mérnök, hogy miért tenné inkább Michael Schumachert és Fernando Alonsót a csapata két autójába.

Pat Symonds, az F1 technikai főigazgatója jelenleg gőzerővel dolgozik a Forma–1 2026-os új szabályainak kialakításán, ám egykor még a másik oldalon tevékenykedett és segítette világbajnoki címhez a Benettont, majd a Renault-t (technikailag ugyanaz a csapat volt mindkettő). A most 70 esztendős mérnök utolsó csapata a Williams volt, de szinte teljes karrierjét az enstone-iaknál töltötte, hiszen a 80-as évek elejétől 2009-ig dolgozott ott. Így aztán Ayrton Sennával, Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval is összehozta a sors.

A Beyond the Grid podcast legutóbbi adásában mindhármukról beszélt, majd Tom Clarkson azon kérdésére, hogy ha hármójuk közül kellene két pilótát választania, kik lennének azok, a következő választ adta: „Schumacher, efelől kétségem sincs, valamint szerintem Alonso. Senna alighanem nagyon-nagyon jól áll a veleszületett képességek terén, de hogy miként alkalmazkodna a modern F1-hez? Őszintén nem tudom. Úgyhogy valószínűleg a biztonságosabb utat választanám.”

Sennával Symonds egy idényen át, 1984-ben dolgozott az akkor Toleman néven versenyző csapatnál. Clarkson kérdezte őt arról, hogy mi volt az, ami kiemelkedett Sennával kapcsolatban a brazil első F1-es idényében, mire Symonds egy olyan dolgot mondott, amiben a leendő szupersztár nem állt a helyzet magaslatán.

Embed from Getty Images

Senna az 1984-es Monacói Nagydíjon, útban a második hely felé 

„Ami kiemelkedett és a minőségi skála másik oldalát képviselte, az az állóképességének hiánya. Az valódi probléma volt az első évében, miközben nagyon határozott volt. Azt mondtuk neki, hogy »Gyorsabb lehetsz, ha egy kicsit fittebb vagy.” Kyalamiban ki kellett emelnünk őt az autóból, mert ez a már szinte makacs hozzáállása miatt nem fogadta el az ilyesmit. De ez a fajta mentalitás hajtotta előre, amikor bármi másról volt szó. Azt mondta, hogy az autó ezt vagy azt csinálja, vagy erre vagy arra van szükségem, akkor figyeltél rá, mert tudta, hogy miről beszél.”

Senna aztán persze rájött, hogy muszáj kiemelt figyelmet fordítania a fizikumára, és ezt követően rengeteget edzett. A kor Forma–1-ének fizikális mivoltát pedig jól szemlélteti, hogy az 1991-es Brazil Nagydíj után ennek ellenére annyira kimerült, hogy akkor is úgy kellett őt kiszedni a McLarenből. Erről alábbi cikkünkben olvashat bővebben.

https://rallycafe.hu/f1/2023/03/24/a-fajdalomtol-onkivuletben-uvolto-senna-32-eve-egett-bele-orokre-az-f1-rajongok-emlekeibe-video/

Friss