2024. április 29. 22:07

KezdőlapF1Szorosan tapadtak Verstappenre az üldözői a Japán Nagydíj első edzésén

Szorosan tapadtak Verstappenre az üldözői a Japán Nagydíj első edzésén

-

Az F1-es Japán Nagydíj első edzésén a Red Bull magához ragadta a kezdeményezést, Max Verstappen és Sergio Pérez végzett az első két helyen, mögöttük a Ferrarik és a Mercedesek következtek.

Borult időben vette kezdetét a megszokott őszi dátum helyett ezúttal tavasszal rendezett Japán Nagydíj, több csapat pedig új elemeket is kipróbált. Ennek részeként Lance Stroll például egy nagy mérőkerettel ment a tréning elején, de az eszköz megsérült és leszakadt egy része, szerencsére nem lett komolyabb baj belőle. Az Aston Martin az új oldalszekrényeit vizsgálta.

Ezután nagyjából a szokásos mederben csordogált az edzés, egészen szinte másodpercre pontosan a feléig: Logan Sargeant az S-kanyarokat követő nyújtott, emelkedő balosnál megpördült és a falnak csapódott.

Sokan biztos felszisszentek, ahogy eszükbe jutott, hogy az előző F1-es hétvégén az istálló csak egy autóval tudott elrajtolni; hiszen a Williams – más csapatokhoz hasonlóan – megint tartalékváz nélkül indul a hétvégén. James Vowles csapatfőnök viszont később elárulta, hogy a váz (amelyből Sargeant azt használta, amit Ausztráliában csapattársa megtört, és amit megjavítottak) ezúttal nem sérült, jóllehet, a futómű és a váltó igen, ezért kérdés, az amerikai pilóta pályára tud-e hajtani a második edzésen.

A baleset miatt tíz perccel rövidült a gyakorlási idő. A folytatásban a Red Bull pilótái az élre álltak a lágy gumin, Verstappen és Pérez mögött Carlos Sainz, George Russell, Lewis Hamilton, Charles Leclerc végzett a ranglistán. Verstappen előnye ugyanakkor nem volt jelentős a 3. Sainz előtt, 2 tizeddel előzte meg, de annyi körvonalazódik, hogy a Ferrari ezúttal talán nem feltétlenül a Red Bull-lal, hanem a Mercedesszel fog harcolni.

A Red Bull kisebbik csapatánál bemutatkozott F1-es nagydíjhétvégén Ivasza Ajumu, az F2-ből az idén a Super Formulába lépő versenyző japán tehetség hiba nélkül teljesítette a nagy feladatot. A mezőny hátsóbb részében egyelőre annyi az érdekesség, hogy az Alpine talán egyértelműbben elmozdul az utolsó helyről, hiszen Esteban Ocon a 11. pozícióban zárta az első edzést.

A Japán Nagydíj második edzését magyart idő szerint reggel 8 órától tartják.

Friss