2024. május 03. 05:00

KezdőlapF1Verstappen négyből négy pole-nál tart, Leclerc és a Mercedesek a vártnál hátrébb...

Verstappen négyből négy pole-nál tart, Leclerc és a Mercedesek a vártnál hátrébb a rajtrácson

-

Max Verstappen a Japán Nagydíjon a szezon negyedik időmérő edzését is megnyerte, Sergio Pérez viszont ezúttal alaposan megszorongatta a pole-ért. A második sorban egy McLaren és egy Ferrari áll, a Mercedesek visszaestek. 

Miután az eső a csapatok számára használhatatlanná tette a pénteki második szabadedzést, a szombati harmadikon többen is igyekeztek az elmaradt hosszú etapos gyakorlást bepótolni. Ilyen előzményekkel fordult rá a mezőny helyi idő szerint 15 órakor az időmérőre, miközben a szombati időjárás továbbra is száraz maradt.

A kvalifikáció rögtön egy potenciálisan szabálytalan mozdulattal kezdődött: a felügyelők jelezték, hogy az időmérő után vizsgálat alá helyezik George Russellt, amiért Oscar Piastrit veszélyeztetve hajtott ki a garázsból, hiszen a mclarenesnek balra kellett kormányoznia, hogy elkerülje a Mercedesszel való ütközést.

A hétvége favoritjának számító Max Verstappen már az Q1-et is az élen zárta, mögötte Fernando Alonso végzett, az edzések alapján a legközelebbi kihívónak tűnő Mercedesek viszont visszaestek a relatív erősorrendben. A Q1 legnevesebb búcsúzója egy Aston Martin volt, a 16. helyen záró Lance Stroll mögött kiesett még Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Logan Sargeant és Csou Kuan-jü,

A Red Bullok fölénye folytatódott a Q2-ben, Sergio Pérez ezúttal csupán 12 ezreddel végzett Verstappen mögött, a hajrában pedig Lewis Hamilton ugrott fel mögéjük. A továbbjutásért folyó csata fő mozzanataként Cunoda Juki hazai pályáján beférkőzött a 10. helyre, méghozzá csapattársa kárára, hiszen Daniel Ricciardót szorította le onnan. Kiesett még az ausztrál mögött sorrendben Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Alexander Albon és Esteban Ocon.

A Q3 a Red Bull, a két Ferrari, a két Mercedes, a két McLaren, valamint Cunoda és Alonso részvételével zajlott. Az első gyorskörök során Verstappen 1:28,240-nel állt az élre, mögé Lando Norris, Pérez és Carlos Sainz sorolt ekkor be. A másik Ferrarival Charles Leclerc-nek már csak egy friss szett lágy gumija maradt az utolsó szakaszra, így egyetlen gyorskörre hajtott ki. A monacói ígéretes dolgokat mutatott, hiszen a középső szektorban ekkor mindenki más első próbálkozásánál gyorsabb volt, végül azonban így is csak a 7. helyre volt jó az ideje.

A többiek számára még jöttek a második kísérletek. Verstappen képes volt még egy kicsit javítani 1:28,197-re, de a szintén javító és végül 66 ezreddel másodikként záró Pérez ellen az első ideje is még éppen elég lett volna – a holland ezzel az idei negyedik nagydíj hétvégén is megszerezte a rajtelsőséget. Norris a harmadik helyre csúszott, ő Sainzcal osztozik a második soron, mögöttük pedig Alonso, Piastri, Hamilton, Leclerc, Russell és Cunoda zárta a Japán Nagydíj időmérőjét.

Az időmérő végeredménye:

Friss