2024. május 02. 14:50

KezdőlapF1Verstappen biztos volt benne, hogy neki van igaza, milliók füle hallatára derült...

Verstappen biztos volt benne, hogy neki van igaza, milliók füle hallatára derült ki, hogy tévedett

-

Max Verstappen elárulta, mi állt a Japán Nagydíjon mérnöke hozzá intézett csipkelődős üzenetének hátterében.

Max Verstappen tükörsimán, csapattársát is 12,5 másodperccel megelőzve nyerte a Japán Nagydíjat, és nagyjából az egyetlen emlékezetes mozzanat a versenyéből az, amikor az első etapban mérnöke csipkelődős üzenetet váltott vele. Mindez akkor történt, amikor a címvédő közölte, hogy az autója egyensúlya alulkormányzottságból fokozatosan a túlkormányzottság felé változik, és az első kerékcserénél „Talán egy-két klikkel kevesebb szárny oké lenne.” Gianpiero Lambiase erre közölte: „Nem fogom azt mondani, hogy megmondtam, de értem. Köszönöm!”

Az első három helyezettnek tartott FIA-sajtótájékoztatón Verstappen aztán elárulta, hogy egy kisebb egyet nem értés állt az üzenet hátterében, a futam előtt ugyanis neki és mérnökének más elképzelése volt arról, hogy milyen meredek első szárnyállással kell kezdeniük a versenyt. „Nem vitáztunk, de azt mondta, hogy »Biztos vagy benne, hogy ezt akarod?« Eléggé biztos voltam, és mint kiderült, nem volt igazam, neki pedig igen” – ismerte el a holland, majd hozzátette, még motiválják is az ilyen csipkelődések.

Gianpiero Lambiase, Red Bull
GP megmondta / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Bizonyos módon ez még fel is tüzel, mert úgy vagyok vele, hogy még ha nem is vagyok teljes mértékben elégedett az egyensúllyal, így is megpróbálok a lehető legkövetkezetesebben vezetni anélkül, hogy visszabeszélnék neki. Nagyszerű a kapcsolatunk és jól működik így” – jelentette ki Verstappen, aki azt is elmondta, hogy a szombati időmérőre sikerült olyan állapotba hozni az RB20-ast, amivel már jó érzés volt csatába indulni. „Az időmérőig nem voltam elégedett, de elvégeztünk néhány változtatást. Nem mehetek bele a részletekbe, de ma ez segített, és sokkal jobb lett tőle vezetni és irányítani az autót.”

Helmut Marko, a Red Bull 80 esztendős tanácsadója a Lambiase csipkelődéséhez még hozzátetette, hogy azért nem arról volt szó, hogy Verstappen teljesen más irányba ment.

„Megint előjött belőlük az idős házaspár – utalt az osztrák arra, hogy Verstappen és mérnöke között rendszeresek a hasonló üzenetváltások. – Nagyon hosszú egyeztetés zajlott arról, hogy mennyit kell változtatni az első szárnyon. Max ragaszkodott az elképzeléséhez, Gianpiero pedig örült, amikor végül kiderült, hogy neki volt igaza. Max és a versenymérnöke nagyon tapasztalt, illetve az adatmérnök is az. Tudják, hogy mit csináljanak, és azt, hogy Max mit szeret. Többé-kevésbé a helyes döntés volt, csak egy kis korrekciót kellett végrehajtani az első etap után, a bokszkiállás alatt.”

Friss