2024. április 29. 19:03

KezdőlapF1Hamarosan eladhatják az egyik Forma–1-es csapatot

Hamarosan eladhatják az egyik Forma–1-es csapatot

-

A 2024-es F1-es erősorrendben az előző évhez mért legnagyobb zuhanást az Alpine szenvedte el, a szuzukai paddockban pedig máris szárnyra kaptak híresztelések arról, hogy a Renault fontolóra veheti gyári csapatának eladását.

A Renaul 2016-ban tért vissza gyári nevezőként a Forma-1-be, visszavásárolva az enstone-i istállót a Lotustól, 2017-től egészen a tavalyi évig pedig stabil tagja volt a középmezőnynek, minden évben a 4. és a 6. hely között végezve a konstruktőri tabellán. 2021-től a gyártó a sportautórészlege után Alpine névre keresztelte át az istállót, ami 2022-ben a Hungaroringen győzelmet is szerzett, és abban az évben negyedik volt a tabellán. A fejlődés ígéretesnek tűnt, ám további előrelépés helyett széthullás, vezető pozícióban lévő szakemberek sorának távozása következett, így idén már a tavalyi két dobogó megismétlése is egészen távolinak tűnik: négy futam után az Alpine az utolsó, 10. helyen áll a bajnokságban, s még a másik két nullapontos csapatnak, a Williamsnek és a Saubernek is csak mögé rangsorolódik azzal, hogy a legjobb eredménye a célban idáig két 13. hely.

Az Autosport írja a szuzukai paddockban hallottak alapján, hogy a sikertelenség nyomán – ami egy gyári istálló számára különösen kellemetlen – az Alpine-nál immár nyitottak rá, hogy megfontolják a csapat felvásárlására érkező ajánlatokat. Amelyek meg is szaporodtak az idei szezon kezdetével annak reményében, hogy a gyengélkedő istállóhoz alacsonyabb áron lehetne hozzájutni.

A mezőny végén is zajlik az élet – menekülnek a mérnökök az F1-es sereghajtótól

A csapat kiszállása már az F1 felső köreiben is beszédtéma lehetett, hiszen az Autosport tudomására jutott információ szerint az istálló eladását ahhoz a feltételhez kötné a sport, ha a Renault motorgyártóként még éveken át a mezőny tagja maradna – a sejtések szerint kiszállásuk legkorábbi dátuma 2029 vége.

Ez érthető és indokolt is lenne abból a szempontból, hogy a többi gyártóhoz hasonlóan már a Renault-nál is előrehaladottak a 2026-os új motorformula fejlesztésének munkálatai. A motorgyártó marasztalásával nem veszne kárba az eddigi befektetés, és az alkalmazottak is végezhetnék tovább a munkájukat. Hátrány lehet viszont a lehetséges új tulajdonos számára, hogy éveken át Renault-motorokat kellene használnia, hiszen a hírek szerint ez keresztülhúzná egyes érdeklődők terveit.

Az Andretti számára például – amely alakulat 11. csapatként történő nevezését az F1 visszautasította – kapóra jöhetne egy eladó istálló, ám Michael Andrettiék éppen azt a vállalást tették, hogy néhány éven belül a General Motors, vélhetően a Cadillac neve alatt saját fejlesztésű erőforrást hoz a sportba.

Friss