2024. április 30. 22:20

KezdőlapF1Itt a 2025-ös F1-es versenynaptár – szokatlan helyre került a Magyar Nagydíj

Itt a 2025-ös F1-es versenynaptár – szokatlan helyre került a Magyar Nagydíj

-

A Liberty Media ezúttal nem sokáig halogatta a következő szezon menetrendjének kihirdetését: változatlan versenyekkel, de ismét felbolygatott sorrenddel itt a 2025-ös Forma-1-es versenynaptár.

2025-ben már nem Bahreinben, hanem 2019 után először ismét Ausztráliában fog kezdődni a 24 futamos szezon március 16-án. Melbourne-t egy héttel később Sanghaj követi, majd pedig jön Szuzuka, amely még az ideinél is korábbi pozícióba, a harmadik helyre került az új naptárban. Az Arab-félsziget két korai állomása, Bahrein és Szaúd-Arábia csak ezt követően, áprilisban kerülnek sorra, az F1 magyarázata miatt azért, hogy ne ütközzenek a versenyhétvégék a jövőre is márciusban esedékes Ramadánnal. Ennek értelmében a szahíri és a dzsiddai futam napja is visszakerül vasárnapra, nem lesz szükség az ideihez hasonló programeltolásra – ellenben a Szaúd-arábiai Nagydíj a keresztény világban ünnepelt húsvét vasárnapjára, április 20-ra került.

Késő tavasszal és nyáron az európai állomásoké a főszerep, bár az F1 által vágyott és hangoztatott logisztikai észszerűsítéssel továbbra is szembemegy a Miamiba és Montrealba tett két különálló kitérő.

A Magyar Nagydíj futamát augusztus 3-án rendezik, ezt követi majd a négyhetes szünet, ám szokatlan, hogy a Belga Nagydíj a magyar forduló előttre lett ütemezve: eddig csak 1986-ban és 1987-ben fordult elő, hogy Spa-Francorchamps megelőzze a naptárban a Hungaroringet: a magyar pálya beszállásának első két évében, amikor a belgiumi futamot még tavasszal rendezték.

A szezon három hétvége alatt három futammal zárul, az ismét szombatra került Las Vegasból összecsomagolva megint néhány nap leforgása alatt kell berendezkedni az Arab-félszigeten: a Katari Nagydíjjal, majd pedig december 7-én az Abu-dzabi Nagydíjjal ér véget a 2025-ös bajnoki évad, vele együtt pedig búcsúzik majd a jelenleg érvényben lévő technikai szabályrendszer.

A 2025-ös F1-es versenynaptár:

Friss