2024. április 29. 20:03

KezdőlapF1Hiába nem nyert semmit, F1-es rekordot döntött tavaly a Mercedes

Hiába nem nyert semmit, F1-es rekordot döntött tavaly a Mercedes

-

Közzétette a 2023-as évre vonatkozó pénzügyi jelentését a Mercedes F1-es csapata, amelyből kiderült, hogy az istálló történelmi mérföldkövet lépett át a sportban az 500 millió fontot is meghaladó árbevételével.

Az F1-es istállót tulajdonló Mercedes-Benz Grand Prix Ltd. összesítéséből az derül ki, hogy 2023-ban egészen pontosan 546,5 millió font bevételre tett szert tevékenységével, ami átszámítva több mint 250 milliárd forintnak felel meg. Ezzel a Mercedes lett az első csapat a Forma–1 történetében, amely átlépte az 500 millió fontos határt – dacára annak, hogy a szezon során egyetlen futamot sem nyerve második lett a szinte verhetetlen Red Bull mögött.

A Mercedes a 2022-es mérlegéhez képest 71,9 millió fonttal nagyobb bevételre tett szert tavaly, noha a tényleges profit (a bevételek és a kiadások különbsége) valamelyest csökkent az előző évihez képest, 89,7 millióról 83,8 millió fontra (vagyis durván 39 milliárd forintra). A profit csökkenése a megnövekedett költségeknek és adóterheknek tudható be a jelentést szemléző Autosport szerint.

A Mercedes 2022-es éve is remekül sikerült pénzügyi szempontból:

Hiába kapott ki nagyon a Mercedes tavaly, így is sokkal nagyobbat kaszált a Red Bullnál

A csapat emellett 2022-höz képest 2023-ra 175 fővel megnövelte alkalmazottainak létszámát, akik így 1289-en voltak tavaly év végén.

A Mercedes 2023-ra egy pozíciót javított konstruktőri helyezésén 2022-höz képest, ami a pénzdíjak révén a bevételek növekedéséhez is hozzájárult, mindeközben viszont autóik kevesebb időn át szerepeltek a képernyőn a közvetítések során – az összidő 14,7%-a volt a Mercedesé a tavalyi évben. A csapat szerint ez a visszaesés annak tudható be, hogy a bajnokságban a szezonzárón kiharcolt előkelőbb helyezés dacára kevesebb dobogós helyezéssel fejezték be 2023-at, mint 2022-t – a szám 17-ről 8-ra esett vissza.

Az, hogy a Mercedes – és várhatóan a többi csapat is – jelentős bevételnövekedésre tud szert tenni napjainkban a korábbi évekhez képest, a Liberty Media hathatós marketingtevékenységének, valamint a 2021-től életbe léptetett költségkorlátozásoknak köszönhető. A sport gazdasági stabilitása és a résztvevők minden korábbinál magasabb bevétele pedig a sejtések szerint az elsődleges oka annak, hogy az F1 vezetői és csapatai nem szeretnék bővíteni a mezőny létszámát, s próbálják megakadályozni az Andretti beszállását.

Friss