2024. április 30. 06:35

KezdőlapF1Meglepő szavak a Hondától, Alonso kezdhet bizakodni?

Meglepő szavak a Hondától, Alonso kezdhet bizakodni?

-

Óvatoskodás helyett a Honda kimondta azt, amit minden Aston Martin és Alonso-drukker hallani akart.

Amikor egy csapat összeáll egy új motorgyártóval, akkor általában nem lehet elvárni, hogy rögtön az első évben a világbajnoki címért küzdjenek, miközben persze erre is volt példa (legutóbb 2009-ben, amikor a Brawn GP egyből világbajnok lett a Mercedesszel), de nem ez az általános. Sokkal inkább az, hogy néhány év közös építkezés után jutnak el erre a szintre, miként tette azt a Red Bull a Hondával. Azzal a Hondával, amely ötödik éve volt jelen a hibrid-érában akkor, amikor a motorjai bekerültek a bikások anyacsapatának autójába, és még innen is kellett három szezon ahhoz, hogy felérjenek a csúcsra.

A 2021-es közös egyéni vb-cím után aztán beindult a szekér, és az utóbbi két évben a hivatalosan 2021 végén kiszálló, de továbbra is jelen levő japánok mindent vittek a bikás csapattal. 2026-tól azonban új időszámítás veszi kezdetét náluk is, hiszen az új motorszabályok érkezésével istállót váltanak, és onnantól kezdve az Aston Martin partnerei lesznek. És bár a szabályváltozás jó lehetőséget kínál a csapatoknak arra, hogy a szokottnál nagyobbat ugorjanak előre, azért össze is kell csiszolódni a két félnek. Gondolná legalábbis a kívülálló, Watanabe Kodzsi, a Honda Racing Corporation elnöke azonban meglepő kijelentést tett.

„Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, és ez nem annyira könnyű, de jó célokra van szükségünk, amelyekért a legjobbunkat nyújtjuk az Aston Martinnal közösen. Ezért [Lawrence] Stroll-lal és Mibe Tosihiróval (a Honda elnök-vezérigazgatója – a szerk.) azt a célt tűztük ki, hogy a világbajnoki címet célozzuk meg abban az évben. Reálisan nézve ez nem lesz olyan könnyű” – ismertette a 2026-os terveket az Autosportnak, de azért hozzátette, ehhez jelenleg alighanem nem áll minden rendelkezésre.

„[Jelenleg] valószínűleg hiányzik valami, de el kell mondanunk egymásnak, hogy mi. Az Aston Martinnak, hogy mi hiányzik a Honda oldalán, a Hondának, pedig azt, hogy mi az Aston Martin oldalán. Őszinte párbeszédet kell folytatnunk, hogy közösen topcsapattá váljunk.”

Red Bull Racing, Honda, Japán Nagydíj
A Honda 2025 végégi még a Red Bull-lal gyűjtheti a győzelmeket / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Watanabe szót ejtett arról is, hogy miként jött létre az együttműködés az Aston Martinnal.

„Miután regisztráltuk magunkat motorgyártóként 2026-ra, néhány másik csapat is felvette velünk a kapcsolatot, mert érdekelte őket a közös munka a Hondával. Azután beszéltünk az a csapatokkal és döntést hoztunk. A Hondát lenyűgözte Mr. Stroll erős szenvedélye és vezetése azért, hogy a 2026-os világbajnoki címért harcoljon. Rengeteg pénzt invesztáltak a silverstone-i gyárba, amelyet az építési fázisban meglátogattunk. Emellett számos megbeszélésen vettünk részt Martin Whitmarshal [az Aston Martin Performance Technologies vezérigazgatójával] és Mike Krack [csapatfőnökkel], szóval a menedzsmenttel.”

„Nagyon nyitottak és az egész csapat ugyanabba az irányba megy, egy egységes egészet alkot. Ez nagyon jól festett a számunkra. Eközben ők is azt gondolják, hogy a Honda jó partner nekik ahhoz, hogy világbajnokok legyenek. Már létrehoztunk egy technikai munkacsoportot és egy irányadó bizottsági ülésen megvitattunk néhány fontos problémát, amelyeket talán kijavíthatunk.”

Lehet, hogy a nemrég legalább 2026 végéig hosszabbító Fernando Alonsónak csak összejön, hogy pályafutása során még egyszer harcba szálljon a vb-címért?

Alonso megfutamodott Verstappen elől? – ezek a spanyol pilóta új szerződésének tanulságai

Friss