2024. május 02. 17:43

KezdőlapF1Ricciardo: „Nem érdemlem meg a helyem, ha kiporolják a fenekem”

Ricciardo: „Nem érdemlem meg a helyem, ha kiporolják a fenekem”

-

Tudja, hogy ez kevés lesz tőle még az F1-ben maradáshoz is, ám az alulteljesítő Daniel Ricciardo továbbra sem veszítette el a hitét.

Daniel Ricciardo az eddigi három idei időmérőből háromszor kapott ki csapattársától, és Cunoda Júkival ellentétben még pontot sem szerzett. A kínai sprintidőmérőn a japánt legyőző ausztrál versenyző pedig lassan potenciális Pérez-utódból azzá válik, akinek hátrafelé kell tekintgetnie, és azon gondolkodnia, hogy mikor cserélik le. Sanghajban már az is felmerült, hogy a soron következő futamtól, a Miami Nagydíjtól Liam Lawson ülhet a helyére, a közismerten Ricciardo-fan Christian Horner pedig már arról beszélt, hogy az ausztrál versenyző idén eddig egyértelműen „alulteljesített”.

Ricciardo a PA hírügynökségnek nyilatkozva elismerte, hogy ez kevés tőle, azt ugyanakkor kerek-perec kijelentette, hogy szezon közben nem fogják elküldeni. „A csapatban mindenki cáfolta ezt. Ami fekete-fehér, hogy van szerződésem, és ha itt, illetve Miamiban jól teljesítek, hirtelen majd elfelejtik ezt. Nem ülök fel ezeknek a dolgoknak, de mélyen belül tudom, hogy jobban kell teljesítenem” – mondta.

Hamarosan kirúghatja Ricciardót a Red Bull? – vagy ez is csak a hatalmi játszma része?

„Ki kell érdemelnem a helyemet. Nem akarom, hogy egy éven át ilyen eredményeket érjek el, majd azt kelljen mondanom, hogy »Nos, itt kell lennem, mert van róla egy papírom.« Azzal nem lennék elégedett. Végső soron pedig akkor, ha kiporolják a fenekemet, nem érdemlem meg, hogy itt legyek.”

„Vissza akarok kerülni oda, ahová tudom, hogy képes vagyok, és magabiztos vagyok azt illetően, hogy sikerülhet. Tisztában vagyok vele, hogy eredmények kellenek, de nem újonc vagyok, aki próbál bizonyítani valamit, vagy igyekszik megvetni a lábát. Van múltam ebben a sportban, és az eredményeim azt mutatják, hogy képes vagyok a győzelemre.”

„De ha decemberig nem leszek képes kihozni magamból ezt, akkor talán úgy leszek vele, hogy »Rendben, végeztem ezzel«, vagy úgy, hogy »Nem vagyok elég jó.« A szívemben azonban egyértelműen nem így érzek.”

Ricciardo mostani küszködése kívülről nézve kísértetiesen emlékeztet arra, amin a McLarennél 2021-ben és 2022-ben keresztül ment. Ott végül felbontották a szerződését és idő előtt távozott, hogy aztán tavaly a Magyar Nagydíjon, az AlphaTauri színeiben térjen vissza. A 34 esztendős pilóta azonban állítja, ez a mostani időszak nem olyan, mint Wokingban.

„Átmentem ezen a McLarennél, és végül elkezdtem odafigyelni a külső zajra, mert elveszítettem a hitemet. Megkérdőjeleztem magam, hogy »Bassza meg, talán már nincs meg bennem? Talán többé nem vagyok rá képes?« De most máshogy ülök itt, mert megfiatalodva érzem magam. Ezért frusztráló ez az egész, mert a fejemben ennek semmi értelme. Ha jól megyek itt és Miamiban, hirtelen az egészről megfeledkeznek. Nem ülök fel ennek, de mélyen belül tudom, hogy jobban kell teljesítenem.”

Daniel Ricciardo, RB, Kínai Nagydíj
Kínában eddig 1-0 neki Cunodával szemben / Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Amikor tavaly a Hungaroringen reaktiválták, kijelentette: célja visszatérni a Red Bull anyaistállójába, oda, ahol 2014 és 2018 között versenyzett. Ettől az idei teljesítményével egyre távolabb kerül, főleg úgy, hogy Sergio Pérez eközben versenyről versenyre bizonyít.

„Hogy továbbra is ez-e a célom? Természetesen. De a jelenlegi helyzetemben nem akarok erről beszélni, mert tudom, hogy jobban kell teljesítenem. Azzal is tisztában vagyok, hogy ha elkezdek erről beszélni, az lesz a reakció, hogy »Haver, koncentrálj arra, ahol vagy«, ami teljesen jogos. Nézd, bármi megtörténhet az F1-ben? Igen. De a jóslatom az, hogy Max marad a Red Bullnál.”

Friss