2024. május 02. 12:40

KezdőlapF1Drámai sprintidőmérőn Norris kaotikus módon győzte le Hamiltont az esőben

Drámai sprintidőmérőn Norris kaotikus módon győzte le Hamiltont az esőben

-

Úgy tűnt, Lewis Hamilton megszerezheti az első rajthelyet a Kínai Nagydíj sprintjére az esőben, ám végül drámai módon elbukta azt, így Lando Norris indulhat holnap az élről.

Sanghajban lezajlott az idei Forma–1-es szezon első sprintidőmérője, amelyet a korábban megszokottal ellentétben szombat helyett már pénteken megrendeztek, 2024-re ugyanis módosítottak a sprinthétvégék menetrendjén. A pénteki napon így egy szabadedzést és a sprintidőmérőt tartották, majd helyi idő szerint szombaton délelőtt jön a sprintfutam, aztán délután a rendes időmérő, vasárnap pedig a verseny. Lényeges változás a menetrenden kívül az is, hogy a sprintfutam után feloldják a sprintidőmérő elején életbe lépő parc fermét, így a rendes időmérő előtt az addigi tapasztalatok birtokában a csapatok változtathatnak a beállításokon.

A szabadedzésen Lance Stroll volt a leggyorsabb, ám ebből nem volt érdemes messzemenő következtetéseket levonni, míg a Mercedesek és Fernando Alonso tempóját teljes homály fedte, hiszen mindhárman csak egy garnitúra gumit használtak el.

5 év óta először rendeztek időmérőt Kínában:

Esik vagy nem?

A 12 perces SQ1-re a szabályoknak megfelelően mindenki közepes gumikon hajtott ki, miközben az eső okozott némi riadalmat, hiszen elkezdett cseperegni. Az első rohamok után Sergio Pérez állt az élre 1:36.110-es idővel, őt több mint 3 tizeddel lemaradva Max Verstappen követte, majd további 4 tizedes hátrányban Fernando Alonso állt a harmadik helyen. A kiesők között 3 és fél perccel a szakasz vége előtt Alex Albon, George Russell, Esteban Ocon, Logan Sargeant és Cunoda Júki volt a sorrend.

Russellnek tehát igyekeznie kellett, ehhez pedig kapott egy új közepes szettet, miként Lewis Hamiltont is kiküldte friss sárga oldalfalú Pirellin a csapat.

Az utolsó percekben még bőven változott a sorrend az élmezőnyben: előbb a két Ferrari ugrott fel a 4-5. helyre Leclerc–Sainz sorrendben, majd Lando Norris választotta el a két Red Bullt és jött be másodiknak, 0,274-re Péreztől.

Persze a fókusz most még a kieső zónán volt, amelyből Russell végül nagy nehezen kiverekedte magát, de csak a 13. helyet ért el, míg Hamilton csupán 12. lett. A hazai hős Csou Kuan-jü éppen, hogy megúszta a kiesést és a 15. helyen ment tovább, míg a két Alpine, a két Williams és Cunoda Júki búcsúzott.

Az SQ1 végeredménye:

Megint kigyulladt a pálya

A 10 perces SQ2 kezdését el kellett halasztani, mert az SQ1 vége után ismét kigyulladt a pálya, pontosabban az azt szegélyező fűsáv, ráadásul ugyanott, ahol a szabadedzésen. Akkor 5 percre kellett félbeszakítani a körözést, míg ezúttal valamivel hosszabbra nyúlt a kényszerszünet, de helyi idő szerint 15:54-kör megkezdődhetett a második szakasz.

Sainz, Stroll, Cunoda, Russell, Hamilton eközben vizsgálat alá került, mert nem tartották be a versenyigazgató minimumidőre vonatkozó előírásait, ám meglepő lenne, ha bármelyikük a rajtpozícióját befolyásoló büntetést kapna a sprintre.

A kényszerszünet során az eső kicsit jobban rákezdett, ami persze csak fokozta az izgalmakat. Elsőre mindenki slick gumin igyekezett ki a bokszból, és úgy tűnt, ez a jó döntés, mivel a pálya nem volt még elég vizes az intermediate-ekhez. A két Red Bull eközben kivárt, és nem vett részt a tülekedésben.

Az első mért időt Norris repesztette 1:36.0-val, de Piastri 1:35.8-cal rögtön gyorsabb volt nála. Sainz a két McLaren mögé sorolt be, miként Alonso sem tudott náluk gyorsabb lenni. Nem úgy Leclerc, aki 1:35.711-el lenyomta az ausztrált, de elsősége csak addig tartott, amíg nem jött Verstappen, és 1:35.606-tal az élre nem állt. Pérez ezúttal nem tudott mit kezdeni a csapattárssal, és 175 ezredes lemaradással Leclerc mögé, a 3. helyre iratkozott fel.

A két Mercedes továbbra is küszködött, Hamilton csak a 9., Russell pedig csupán a 11. helyre ért oda.

A nagy kérdés ekkor az volt, hogy belefér-e még egy mért kör, mielőtt elkezd jobban esni. Többen bementek a bokszba, de voltak, akik nem vesztegették az időt, és egy töltőkör után újabb gyorskört kezdtek. Így tett Russell is, de már ez is késő volt, az eső ugyanis rákezdett, így a Mercedes fiatalabbik britje már az első szektor után elvette a gázt.

A kiesők sorrendje így a vártnál korábban eldőlt: Russell mellett a két Haas, Ricciardo és Stroll búcsúzott, miközben mindkét Sauber továbbment. Biztos, ami biztos, most ia akadtak, akik nem tartották be a minimumidőre vonatkozó szabályt: ezúttal Magnussen és Hülkenberg volt a ludas.

Az SQ2 végeredménye:

Megjött az eső

Az SQ3-ra már nem volt kérdés, hogy milyen gumin kell pályára hajtani, így mindenki feltette az intereket, hogy 8 perces folyamatos körözés során próbáljon minél jobb időt elérni rajtuk. Hogy mennyire nehézzé váltak a körülmények, az már a felvezető kör során egyértelművé vált, hiszen miközben mindenki tojásokon lépdelve csúszkált, Charles Leclerc-nek sikerült a falba tennie a Ferrarit. Szerencséjére nem törte össze, és a kavicságyba sem ragadt be, viszont szárnycserére vissza kellett térnie a bokszba, amivel értékes időt veszített.

De nemcsak a monacói hibázott, hanem Norris, Csou, Alonso és Verstappen is, utóbbi a mért körében szaladt ki az aszfaltozott bukótérbe.

Az első kör Piastrié volt (2:02.6), aminél Verstappen és Norris sem tudott jobbat, Pérez viszont 2,1 másodpercet adott az ausztrálnak, akit Valtteri Bottas is megelőzött. Az első mért körök után így Pérez, Bottas, Piastri, Norris, Alonso, Sainz, Verstappen volt a sorrend, míg Leclerc-re és Hamiltonra még várni kellett, Csou körét pedig elvették.

De ment tovább a körözés, miközben a hibák sora is folytatódott. Verstappen második körét is elszúrta, és átvágott az utolsó kanyar aszfaltozott bukóterén. Mögötte Norris is szélesített, amivel a hollandhoz hasonlóan bukta a körét. Pérez javított, majd jött Alonso és az élre állt, ám csak addig, amíg Hamilton 1:59.321-gyel nem adott neki 9 tizedet.

Verstappen az utolsó körét végül összerakta, de nem tudott 2 perc alá menni. Norris viszont igen, és több mint 1 másodperccel átvette az első helyet, ám törölték a körét… Alonso Verstappent megelőzve bejött Hamilton mögé, a hétszeres világbajnok pedig még javított, ám eközben kiderült, hogy Norrisnak visszaadják a körét, így a McLaren pilótája 1:57.940-nel hirtelen visszaugrott az első helyre.

Az első három helyen így Norris, Hamilton, Alonso lett a sorrend, míg őket Verstappen, Sainz, Pérez, Leclerc, Piastri, Bottas és Csou követte az első tízben.

A sprintidőmérő végeredménye:

Friss