2024. május 03. 12:43

KezdőlapF1Hamilton pár óra alatt a csúcsról a mélybe zuhant, Verstappen mérföldkövet ért...

Hamilton pár óra alatt a csúcsról a mélybe zuhant, Verstappen mérföldkövet ért el a kínai időmérőn

-

Max Verstappen a szezon ötödik pole-pozícióját is megszerezte a Kínai Nagydíj időmérőjén, ahol Lewis Hamilton már a Q1-ben kiesett, Carlos Sainz pedig piros zászló okozása után jutott el mégis az utolsó szakaszig.

A szombat délelőtti sprintverseny után folytatódott az újszerű lebonyolítás a Kínai Nagydíjon, hiszen először rendeztek időmérőt a megszokott, szombat délutáni idősávban egy sprintes hétvégén. A Max Verstappen által megnyert sprint után felnyitották a parc fermé-korlátozásokat, vagyis a csapatok az új tapasztalataik alapján még módosíthattak az autóik beállításain.

Hamilton a sprint után, amin másodikként ért célba, éppen bizakodásának adott hangot azt illetően, hogy a Mercedesnek sikerül még jobban a pályához hangolnia az autót, ám végül éppen a hétszeres világbajnok lett az időmérő legnagyobb vesztese. A brit a kiesőzónában tanyázott, amikor megkezdte utolsó gyorskörét a Q1 végén, ám hibázott, szélesen fordult a hátsó egyenes végén. Ekkori idejével ugyan még felugrott a 12. helyre, ám az utána érkezők többsége, köztük mindkét Alpine is gyorsabbnak bizonyult nála, s Hamilton végül a 18. helyig csúszott vissza, ezzel nagy meglepetésre kiesett az időmérő első szakaszában – a 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíj óta először.

A Q1-es búcsúzok sora a 16. helyen a hazai sztár, a sprinten a pontszerzéstől egyetlen hellyel elmaradó Csou Kuan-jüvel indul, akit Kevin Magnussen, Hamilton, Cunoda Juki és az utolsó körében kipördülő Logan Sargeant követ.

A Q2-ben hét perc volt még hátra, amikor egy élcsapat újabb tagja került bajba: Carlos Sainz kissé szélesen fordulva érkezett meg az utolsó kanyarban a gyorskörének végén, így jobb oldali kerekei lecsúsztak a kavicságyba, ez pedig megforgatta a Ferrarit, amely nem túl nagy erővel a túloldali szalagkorlátnak ütközött. Piros zászlóval leállították az időmérőt, de a spanyol vissza tudta vinni autóját a bokszba, ahol egy szárnycserével újra versenyképessé is tették azt. A melbourne-i győztes így gond nélkül visszatérhetett a pályára a zöld jelzés megadásakor, s végül a két Red Bull mögött a harmadik hely megszerzésével kényelmesen tovább is jutott a Q3-ba.

A legjobb tízbe magát az utolsó pillanatban fellövő Valtteri Bottas mögött kiesett a Q2-ben Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Alexander Albon és Pierre Gasly.

A Q3-as első gyorskörök során Verstappen jelentős előnnyel állt az élre, s négy tizedmásodperces lemaradással Alonso került ekkor hozzá a legközelebb. A második menetek során a további három tizedet javító Verstappen helye nem került veszélybe, mögötte azonban elképesztő fordulatok érkeztek, hiszen a legtöbb újonnan befutó a második helyre ugrott fel – George Russell nyitott a sort, de ő végül csak 8. lett, míg az első sort Sergio Pérez tette teljessé a Red Bull számára, mögötte Alonsóval és Lando Norrisszal.

Verstappen rajtelsősége a Red Bull F1-es történetének 100. pole-ját jelentette, 15 évvel azután, hogy Sebastian Vettel megszerezte az elsőt ugyanitt, Sanghajban. A holland pedig Mika Häkkinen 1999-es szezonrajtja óta elsőként mondhatja el magáról, hogy az év első öt pole-ját egyaránt megszerezte.

 

Az időmérő végeredménye:

 

Friss