back to top
2024. május 30. 09:23

KezdőlapF1Riválisa nem ismerte el a felelősségét, Ricciardo pedig ettől teljesen begőzölt

Riválisa nem ismerte el a felelősségét, Ricciardo pedig ettől teljesen begőzölt

-

„Forr a vére” Daniel Ricciardónak, miután Lance Stroll a biztonsági autó mögött ütötte ki őt a Kínai Nagydíjról. Az ausztrál értetlenül áll kollégája figyelmetlensége előtt, akin szerinte senki nem tud segíteni.

A sanghaji futam 26. körében a mezőny a biztonsági autó mögüli újraindításra készült, amikor a hátsó egyenes végén, lassú tempó mellett baleset történt: az egymás előtt hirtelen fékező autók sora váratlanul érte Strollt, aki hátulról felöklelte Ricciardo RB-jét. Az ausztrál ekkor a 9. helyen haladt, bízva idei első pontszerzésében, ám az ütéstől autójának hátulja olyannyira megsérült, hogy tempója versenyképtelenné vált – miután többen is megelőzték, a nyolcszoros futamgyőztes a bokszba hajtott és feladta a futamot.

Ricciardo önmagához képest ingerülten, de egyúttal a tőle nagyon is elvárható szókimondósággal véleményezte a történteket, Strollt nem kímélve a kritikáktól.

„Talán egy óra múlva, amikor megnézi a felvételt, elismeri majd a felelősségét. De ha mégsem, akkor én nem tudok rajta segíteni, és senki más sem. Nagyon frusztráló az ilyen. Persze versenybalesetek megtörténnek, de a biztonsági autó mögött nem lenne szabad ilyennek előfordulnia” – idézi a pilótát az Autosport.

„Akkor forrt föl igazán a vérem, amikor megnéztem a fedélzeti kameráján keresztül is, hogy mi történt. És amint mind elkezdtünk fékezni, látható, hogy a sisakja jobb oldalra fordul és a 14-es kanyar csúcspontját nézi, nem is engem figyel. Amikor pedig visszanéz, már belém hajtott. Nem tudom, mivel foglalkozik, hol jár az esze, de abban a helyzetben az lett volna az egyetlen dolga, hogy engem figyeljen, miközben nyilvánvalóan nem ezt tette. Meglátjuk, mit mond majd a médiában, de ha engem támad be, akkor lesz még mondanivalóm…”

Stroll az ütközés pillanatában a csapatrádión idiótának nevezte az előtte fékezőt, ami Ricciardót az autóból kiszállva csak tovább ingerelte.

„Már majdnem lenyugodtam, amikor közölték velem, hogy Lance mit gondol a balesetről. Úgy tűnik, szerinte én egy idióta vagyok, és az egész az én hibám volt. Próbálom visszafogni magam, hogy ne mondjam ki azt, amit gondolok, de b****a meg ez az ember. És most még rendes voltam! De ha így gondolja…” – fogalmazott kendőzetlenül Ricciardo.

A leintés után Stroll is nyilatkozott, és gyorsan tisztázta, hogy nem közvetlenül Ricciardónak intézte a rádiós beszólást, hanem inkább annak a személynek, aki a sor elején elindította a torlódást – a verseny során még nem tudhatta, de ez valójában a négy pozícióval előtte álló csapattársa, Fernando Alonso volt, aki elfékezte magát a kanyar előtt.

„Nem gondolom, hogy az ő hibája volt – próbálta elhatárolni magát Ricciardo kritikájától Stroll. – Mindenki a fékre taposott, és ő volt közvetlenül előttem. Szóval nem gondolom, hogy csak ő fékezett volna, láncreakció történt. Büntetést kaptam, amiért eltaláltam Ricciardót, de azért nem az volt a helyzet, hogy egy normál helyzetben egyszerűen csak nekimentem. Nem bántam volna, ha a sportfelügyelők figyelembe veszik a láncreakció hatását.”

A soron kívüli szárnycserével Stroll versenyét is tönkretette a baleset, s a bokszban letöltött 10 másodperces büntetésének sem volt különösebb hatása az eredményére, a 15. lett. Büntetőpontjainak száma viszont a most szerzett kettővel már hétre emelkedett.

Friss