2024. május 03. 19:20

KezdőlapF1Schumachernek 20 éve esett le az álla attól, amit Valentino Rossi első...

Schumachernek 20 éve esett le az álla attól, amit Valentino Rossi első F1-es tesztjén látott

-

Valentino Rossi Michael Schumachernek álcázva tesztelt először F1-es autót, majd olyan gyorsan belejött, hogy attól a Ferrari német ásza is ledöbbent.

Napra pontosan 20 éve, 2004. február 21-én tesztelt először az akkor még „csak” háromszoros MotoGP-világbajnok Valentino Rossi Forma–1-es Ferrarit. A Doktornak nem mellesleg a maranellóiak házi tesztpályáján, Fioranóban tető alá hozott gyakorlás volt az első bevetése F1-es autóval, sőt, korábban formaautót sem vezetett soha. Mégis olyan teljesítményt nyújtott (59 másodperces köridőt ért el, ami rendkívül jónak volt mondható), amitől még a hetedik vb-címére hajtó Michael Schumachernek is leesett az álla.

A csapat igyekezett minél inkább titokban tartani, hogy ki vezet, így Rossi nem a saját, hanem Schumacher egyik tartalék sisakjában gurult pályára, majd miután néhányszor megpördült, olyan időt ért el, ami a gyakorlást a helyszínről követő Schumachert is meglepte.

„Nem emlékszem, hogy pontosan hányszor teszteltünk Valentino Rossival a Ferrarinál, de hétszer legalább – írta a Ferrarinál 1995 és 2006 között dolgozó Luigi Mazzola néhány éve a saját Facebook-oldalán. – Az első teszten Valentino kiment a pályára, megtett nagyjából tíz kört, az utolsóban pedig elképesztő időt ment. Emlékszem, hogy Michael Schumacher, aki ott volt velem és nézte a telemetriát, megdöbbent, szinte hitetlenkedett.”

„Nagyon izgalmas nap volt. Forma-1-es autót vezetni csodálatos élmény, és nagyszerű volt egy napra Schumacher nyomdokaiba lépni” – nyilatkozta az első szárnypróbálgatásokról a motoros legenda.

„Természetesen egy kis időbe beletelt, míg hozzászokik, de a nap végére nagyon lenyűgözően ment. Tudom, hogy korábban gokartozott, és végtére is, amikor a versenyzés ott van a véredben, akkor tudod, mit kell tenned” – dicsérte Schumacher Rossit.

A Doktor végül 2006-ban nagyon közel került hozzá, hogy átnyergeljen a Forma–1-re, de aztán maradt a kétkerekűeknél, és 2008-ban és 2009-ben is világbajnok lett.

Schumacher is megdöbbent attól, amit Valentino Rossi művelt a Ferrarival

Friss