2024. május 03. 17:41

KezdőlapF1Hiába az elképzelhetetlen dominancia, Verstappennek ez sem volt elég a rangos díjhoz

Hiába az elképzelhetetlen dominancia, Verstappennek ez sem volt elég a rangos díjhoz

-

Nem lett Forma-1-es díjazottja az idei Laureus-gálának, pedig annál meggyőzőbb teljesítményt aligha lehet bármely sportban nyújtani, mint amit Max Verstappen és a Red Bull a pályára tett 2023-ban. Az persze tudható, a hollandot nem izgatja az efféle hírnév.

Hétfő este tartották a 2023-as év legnagyszerűbb sportteljesítményeit kitűntető Laureus-díjátadót Madridban, ahol, ahogy az már-már megszokott, Az év férfi sportolója és Az év csapata kategóriában is volt egy F1-es jelölt – természetesen Max Verstappen és a Red Bull személyében, akik minden korábbi valóságot és képzeletet felülmúló dominanciával szerezték meg a 2023-as bajnoki címeket. A Red Bull a szezon 22 futamából 21-et nyert, és ehhez Verstappen önmaga 19-cel járult hozzá.

A háromszoros világbajnok ellenfelei a szavazáson a labdarúgó Lionel Messi és Erling Haaland, a teniszező Novak Đoković, a sprinter Noah Lyles, valamint a rúdugró Armand Duplantis voltak. A kategória győztesének pedig végül Đokovićot nyilvánították. A szerb 36 évesen a tenisz élmezőnyének egyik veteránjaként még mindig halmozza a sikereket, és bár már csak a legnagyobb tornákon indul el, tavaly három Grand Slam-trófea megszerzésével 24-re tornázta fel a GS-címeinek számát, amivel abszolút rekorder.

Max Verstappen, Red Bull, Holland Nagydíj
Verstappen tavaly elképzelhetetlen magasságokba emelkedett, de a díjhoz ez sem volt elég / Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

A csapatok között sem termett babér a Red Bullnak, ott a spanyol női labdarúgó-válogatott lett a díjazott, akik tavaly megnyerték a világbajnokságot.

Verstappen korábban, 2022-ben egyszer már megnyerte ezt a díjat, amikor a kiélezett csatát hozó első világbajnoki évét jutalmazták vele. A Red Bull még sohasem kapta meg a Laureus-díjat, ez a Mercedesnek is csak egyszer sikerült domináns időszaka során, 2018-ban.

A háromszoros F1-es világbajnok holland persze többször beszélt már arról, hogy őt a versenyzésen kívül nem érdekli semmiféle sallang, és ebbe a különféle díjak is beletartoznak. Nemrég a holland Viaplay által készített interjúban is erről beszélt, amikor előkerült a téma, hogy a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta – és a nagy presztízsű lap címoldalára is felkerült.

„Azt az interjút is a csapat intézte. Ha rajtam múlna, nem csinálnék ilyeneket – söpört le magáról mindenféle felelősséget Verstappen. – Nem emiatt csinálom, amit csinálok. Azért vagyok itt, hogy versenyezzek, ezek a dolgok meg csak jönnek vele. Legszívesebben senkivel nem beszélnék. Ha tehetném, leginkább csak otthon lennék a családdal és a barátokkal, na meg közben elmennék néhány F1-es versenyre.”

„Szépek ezek a dolgok, de semmit nem kapok tőlük. Nem változtatják meg az életem, nem leszek tőlük jobb ember, nem leszek tőlük büszkébb arra, amit elértem. Talán vannak, akiknek számít, hogy mennyire befolyásosak, de én nem ilyen vagyok. Én továbbra is magamat adom, csinálom a dolgom és élvezem a versenyzést.”

Friss