2024. május 03. 17:40

KezdőlapF1Luxusautó áráért kelhet el Niki Lauda megolvadt sisakja, amit a hírhedt balesete...

Luxusautó áráért kelhet el Niki Lauda megolvadt sisakja, amit a hírhedt balesete során viselt

-

Niki Lauda 1976-os Német Nagydíjon viselt sisakjára is licitálni lehet a Bonhams miami árverésén.

A Bonhams aukciósház 8 sisakból álló gyűjteményt árverez el május 4-én Miamiban, a Forma–1-es Miami Nagydíj előtt. A kínálatban pedig szerepel egy igencsak rossz állapotban levő fejvédő is, amely azonban bármelyiknél többet ér. Ez Niki Lauda égett, olvadt, ütött-kopott piros bukósisakja, amelyet az osztrák legenda az 1976-os Német Nagydíjon, a kis híján az életébe kerülő balesete során viselt.

„Arca a nyers húsra hasonlít, ahonnan kiállnak a szemgolyók” – így írtak Laudáról a balesete után

Az akkor még csak egyszeres világbajnok pilóta a hírhedt Nordschleifén csúszott ki az élről, majd a szalagkorlátról az útra visszapattanva autója kigyulladt, ráadásul ketten neki is mentek. Lauda közel egy percig volt a lángok között, míg Brett Lunger, Harald Ertl, Arturo Merzario és Guy Edwards ki nem húzta. Ezután súlyos égési sérülésekkel és tüdőkárosodással vitték kórházba, ahol az utolsó kenetet is feladták neki, ő azonban elképesztő akaraterőről tanúbizonyságot téve felépült, és 40 nappal később, fájdalmak közepette az Olasz Nagydíjon úgy tért vissza, hogy sebeiből szivárgott a vér, de ennek ellenére a 4. helyen végzett. A világbajnoki cím ugyanakkor nem lett meg, hiszen az utolsó versenyen Japánban Lauda úgy döntött, inkább kiáll az esőben.

Az eddig a család birtokában levő nürburgringi sisakot a Bonhams 50 és 60 ezer dollár közé becsüli, ami átszámolva 18,5 és 22,2 millió forint körüli összeg. És hogy miért adják most el? Azért, hogy a Lauda család által választott UNICEF révén segítsenek a rászorulókon, a befolyt összeg egy része ugyanis jótékony célokat szolgál.

Galéria a sisakról:

„Örülünk, hogy apánk öröksége továbbra is segít azoknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre – mondta Lukas Lauda, Niki Lauda egyik fia. – Az UNICEF világszerte óriási kihívással néz szembe, hogy humanitárius segítséget nyújtson gyerekeknek, és ha egy kicsit hozzájárulhatunk ahhoz, hogy javítsunk mások lehetőségein, akkor örömmel tesszük ezt.”

„Kiváltságosak vagyunk, hogy bemutathatjuk ezt a történelmileg jelentős sisakot, amely testamentuma Niki Lauda versenyzőként és bajnokként tett biztonsági törekvéseinek.
Rendíthetetlen elszántsága és puszta bátorsága megváltoztatta a versenyzés történelmét” – mondta James Garguilo, a Bonhams autókra szakosodott képviselője.

A gyűjteményben Lauda sisakján kívül megtalálható még Michael Schumacher 1997-es Olasz Nagydíjon viselt sisakja (25-30 ezer dollár); Nigel Mansell 1989/90-es szezon során hordott bukója (25-30 ezer dollár); Gilles Villeneuve 1981/82-es sisakja (20-25 ezer dollár); Alain Prost 1990-es Olasz Nagydíjon használt fejvédője (15-20 ezer dollár); Gerhard Berger és Jean Alesi egy-egy 1995-ös sisakja (5-7 ezer dollár); valamint Eddie Irvine 1998-as Francia Nagydíjon viselt bukója (5-7 ezer dollár).

Fotó: Bonhams

Friss