back to top
2024. május 20. 08:55

KezdőlapF1Teljesen új kameraállás jön az F1-es közvetítésekbe – elképesztően látványos lesz

Teljesen új kameraállás jön az F1-es közvetítésekbe – elképesztően látványos lesz

-

A június 21-től 23-ig esedékes Spanyol Nagydíjtól új kameraállás lesz látható a Forma–1-es közvetítésekben.

Az F1-es bizottság ezen a héten, csütörtökön tartott genfi ülésén megállapodás született arról, hogy a júniusi Spanyol Nagydíjtól új fedélzeti kamerát rendszeresítenek az autókon. Az új kameraállás az üldöző autóról nyújt majd különleges nézőpontot, azaz hátrafelé néz. Az új kamerát a hátsó ütközési zónára helyezik majd el, azaz nagyjából a hátul érkező pilóta szemmagasságának szintjében lesz.

Ez várhatóan sokkal látványosabb képeket ad majd, mint a jelenlegi hátrafelé néző kameraállás, amely a bukókeret tetején levő T-kamerában van elhelyezve, így a képbe belelátszik a motorborítás, a hátsó szárny és a hátsó kerekek. Az új kameraállásba ezzel szemben az autó egyik része sem lóg majd bele.

„Az eddigi hátrafelé néző kameránk jó, de az autó közepén helyezkedik el. Úgyhogy az ember nem kap olyan képet, mint mondjuk a Porsche-szuperkupában, ahol a hátsó lámpán levő kamera nagyon-nagyon közeli képet ad az üldöző autóról” – idézi az Autosport Dean Locke-ot, az F1 média és közvetítési igazgatóját.

Az F1 az Aston Martinnal és az FIA-val közösen dolgozta ki az új kamerát tavaly, a legnagyobb nehézséget pedig az elhelyezése jelentette. „Csodálatos képet adott, nagyon tetszett nekünk, de nagyon messze helyezkedik el a processzortól. Ha egy ilyen kábelen ez négy métert jelent, akkor rengeteg a zavaró jel és ilyesmi, úgyhogy meg kellett oldanunk a problémákat.”

Végül a csapatok és az FIA jóváhagyására volt szükség, hiszen biztonsági szempontból kritikus területre kell elhelyezni a kamerát. Ez mostanra történt meg, így Barcelonától a nézők is élvezhetik majd a lélegzetelállító képeket.

Friss