back to top
2024. május 17. 21:43

KezdőlapF1Sennánál is nagyobb veszteségnek tartja Ratzenberger halálát az F1 egyik világbajnoka

Sennánál is nagyobb veszteségnek tartja Ratzenberger halálát az F1 egyik világbajnoka

-

Elsősorban nem a Forma–1-nek volt veszteség Roland Ratzenberger és Ayrton Senna 30 évvel ezelőtti halála – véli Jacques Villeneuve, aki az osztrák versenyzővel baráti viszonyt ápolt. Az 1997-es világbajnokot 30 évvel később is fájdalmasan érinti, hogy sokan miként tekintenek Ratzenberger tragédiájára.

Április 30-án, a San Marinó-i Nagydíj időmérő edzésén, 13 óra 15 perckor Jacques Villeneuve barátja irányíthatatlanul a betonfalnak csapódott és meghalt abban a kanyarban, amelyet a kanadai pilóta 12 évvel azelőtt elhunyt édesapjáról, Gilles Villeneuve-ről neveztek el. Ha valaki, akkor a később maga is az F1-be kerülő, ott világbajnoki címig jutó Jacques tudja, milyen fájdalmas elveszíteni egy hozzá közel álló személyt a motorsportban, és a mai napig fájlalja, hogy Roland Ratzenbergert sokan nem tartják akkora veszteségnek, mint az egy nappal később meghalt Ayrton Sennát.

Embed from Getty Images

Roland Ratzenberger 

Villeneuve és Ratzenberger 1992-ben kötöttek barátságot, amikor a fiatal kanadai az olasz Forma–3-ból a japán F3 felé vette az irányt, hogy második legyen a bajnokságban. Ratzenberger ekkor már évek óta Japánban élt és versenyzett a japán túraautó-, illetve sport prototípus-bajnokságban, 1992-ben pedig a japán Forma–3000-be is belekóstolt egy verseny erejéig, hogy 1993-ban már 10 futamon vezessen (végül ez adta meg neki a lehetőséget az 1994-es F1-es debütálásra a Simtekkel).

„A Japánból származó nagyszerű emlékeimnek Roland is a részese – idézi Villeneuve-öt a Casino Online. – A szárnyai alá vett, amikor Japánba költöztem. A japán Forma–3000-ben versenyzett a Toyotának, akiknek én is vezettem. Szórakoztató fickó volt. Nem Tokióban élt, de gyakran autóba pattant és elvezetett Tokióba, hogy velünk bulizzon, majd az autójában aludt, mert nem tudott hazavezetni. Nagyon old school volt ebben az értelemben. Élvezte az életet.”

Villeneuve 1994-ben mutatkozott be az IndyCarban, miközben Ratzenberger az F1-ben kötött ki. Mint általában mindenki esetében, aki közelről ismerte őt, Ratzenberger debütálása Villeneuve-öt is boldogsággal töltötte el, hogy aztán nem sokkal később jöjjön a teljes sokk…

„Amikor bekerült az F1-be, annyira örültem neki. Csodálatos volt. A korai 30-as éveiben járt, ami igazán késő [az F1-be kerüléshez] – emlékezett az 1997-es F1-es világbajnok, majd kifejtette, még 30 évvel később is rosszul érinti, hogy barátja halála mondhatni jelentéktelenné vált Ayrton Senna egy nappal későbbi tragédiája miatt. – Nagyon nehéz hétvége volt, minden szempontból borzasztó. És ami a legfájdalmasabb, hogy minden évnek ebben az időszakában az emberek arról kérdeznek, mit érzek Senna halálának évfordulója kapcsán. Én mindig azt mondom nekik, hogy nem ismertem Sennát, Ratzenbergert viszont igen. Erre azt felelik: »Ó, ő minket nem érdekel, minket Senna érdekel.«”

„Erre én azt szoktam reagálni, hogy »Engem érdekel Ratzenberger, a barátom volt, úgyhogy engem ő érdekel.« Ezt a mai napig nagyon fájdalmasnak találom. Hirtelen Senna lett a nagy veszteség, Ratzenberger pedig nem volt az. A sajtóban a legtöbben így tálalják ezt, amit borzasztónak találok.”

Senna tragédiája miatt lábjegyzet lett a halálából az F1-et rajongásig imádó osztráknak

Villeneuve szerint az emberek ráadásul sokszor azt is elfelejtik, hogy elsősorban nem a sportág szempontjából kell tekinteni Senna és Ratzenberger halálára.

„Ez megmutatja, mennyire nevetséges volt ez az egész. Az emberek azt mondják, hogy a haláluk nagy veszteség volt az F1-nek. Nem, a családjuknak volt nagy veszteség, akiknek gyászolni kellett. Ratzenberger pont ugyanakkora veszteség volt, mint Senna. Számomra pedig ő volt a nagyobb veszteség, mert a barátom volt. A tévében néztem a versenyhétvégét, és beleégett a memóriámba. Két halott pilóta, balesetek a bokszutcában és a rajtnál. Egyszerűen csak balszerencse volt, a dolgok pedig 48 óra alatt rosszról még rosszabbra fordultak.”

Villeneuve 11 éves volt, amikor 1982 májusában apja életét vesztette Zolderben, a Belga Nagydíj időmérő edzésén, és 23, amikor végig kellett néznie Ratzenberger halálát. Ám ezzel még nem volt vége, 1999-ben ugyanis újabb barátot veszített el honfitársa, a hatalmas tehetségnek és a jövő nagy IndyCar-sztárjának tartott, 24 éves korára ötszörös győztes Greg Moore személyében.

„Több különböző embert is elvett tőlem a versenyzés, úgyhogy rideg maradok és nem reagálok. Az apám halálával kezdődött, aztán Roland halála után nagyon szoros kapcsolatba kerültem Greg Moore-ral, aztán ő is elment, úgyhogy azóta nem szokásom közel kerülni pilótákhoz. Önvédelemből rideggé válsz. Nem mutatod ki az érzelmeidet, mindent magadban tartasz” – mondta az 53 esztendős kanadai.

Ma lenne 64 éves Ayrton Senna – lassan 30 éve nincs köztünk a legenda

Friss