back to top
2024. július 27. 02:16

KezdőlapF1Verstappen is elkezdte kisebbíteni Newey érdemeit, de vajon tényleg így gondolja?

Verstappen is elkezdte kisebbíteni Newey érdemeit, de vajon tényleg így gondolja?

-

Max Verstappen a Miami Nagydíj előtt szintén megszólalt Adrian Newey távozása kapcsán, és olyan dolgokat mondott, amelyek nem biztos, hogy tetszeni fognak a mérnökzseninek.

Mostanra megszokhattuk, hogy a Red Bullnál zajló felfordulás közepette fenntartásokkal kell kezelni a csapat tagjainak nyilatkozatait, hiszen sosem lehet tudni, hogy az érintettek tényleg azt gondolják-e, amit mondanak, vagy pedig különböző okokból kifolyólag nyilatkoznak valamit. Max Verstappen Adrian Newey távozásáról elmondott szavai kapcsán is  fennáll ez a lehetőség.

Mint ismert, a 65 esztendős mérnökzseni 2025 elején elhagyja azt a csapatot, amelynek 2006 óta része, és amellyel eddig 6 konstruktőri és 7 egyéni világbajnoki címet nyert. Ennek előzménye, hogy a hírek szerint megromlott a viszonya Christian Horner csapatfőnökkel, aki a tavalyi év végén az egyik interjújában arról beszélt, hogy Newey szerepe már nem olyan nagy, és kiemelte a Pierre Waché vezette technikai gárda fontosságát. Az interjút „micsoda sületlenség!” felkiáltással akkor Newey felesége is megosztotta az X-en, és hírek szerint férjénél sem csapódott le jól az általa közvetített üzenet. Emellett úgy tudni, hogy Newey-nak a Hornerrel közös titkárnőjüket érintő zaklatási botrány miatt is vannak fenntartásai.

Christian Horner, Adrian Newey, Red Bull, Bahrein, teszt
A Newey és Horner közötti ellentét is hozzájárulhatott előbbi távozásához / Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Akárhogy is, Max Verstappen egyelőre nem kongatta meg a vészharangot úgy, ahogyan tette azt akkor, amikor Helmut Marko, a bikások tanácsadójának esetleges távozása felmerült. A háromszoros világbajnok akkor kerek-perec közölte, hogy ez az ő jövőjét is befolyásolni fogja a csapatban, és Marko nélkül nem folytathatja a Red Bullnál. Most viszont a Miami Nagydíj csütörtöki sajtónapján ő is azon az állásponton volt, mint korábban Horner.

„Idővel [Newey] szerepköre változott egy kicsit, és szerintem sok ember nem érti, hogy mit is csinált valójában. Nem mondom, hogy nem csinált semmit, de a szerepköre megváltozott. Rengeteg jó ember érkezett a csapatba, akik az egész részleget megerősítették. Mindig lehet támaszkodni [Newey] tapasztalatára, és mint személy, remek fickó, akivel jó beszélgetni és kapcsolatban lenni. Nagyon gyorsan jár az esze, nagyon okos, beszél a pilótával, majd lefordítja a hallottakat az autó nyelvére, megpróbálva elképzelni, mintha ő vezetne.”

„Ugyanakkor nagyon megbízom az Adrianon kívüli technikai gárdánkban is, amely nagyon-nagyon erős- Az utóbbi években tulajdonképpen megmutatták ezt azzal, hogy mennyire versenyképesek az autóink. Kívülről nagyon drámainak tűnhet a helyzet, de ha valójában tisztában vagy vele, hogy mi történik a csapatban, akkor már nem olyan drámai, mint amilyennek kinéz.”

Verstappen tehát egyértelműen azon az állásponton van, hogy Newey távozása nem olyan nagy érvágás, mint sokan gondolnák, hiszen a technikai főigazgató már nem vett rész a napi munkában, és például sok időt töltött egyéb projekteken, mint a Red Bull első hiperautójának, az RB17-esnek a tervezése.

Max Verstappen, Adrian Newey, Christian Horner, Red Bull, Szingapúri Nagydíj
Newey, Verstappen és Horner / Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

A holland pilóta persze azért is nyilatkozhatta ezeket, hogy megpróbálja motiválni az itt maradókat, hiszen Newey távozásának az egyik hatása lehet az is, hogy a technikai gárda minden korábbinál jobban igyekszik majd megmutatni, hogy tényleg nem csakis a mérnökzsenin múlt a siker.

Verstappen elárulta, hogy nem is próbálta meg marasztalni Newey-t, mert úgy van vele, hogy ha valaki menni akar, az hadd menjen, és különben is, az F1-ben az emberek magukra gondolnak, és a saját karrierjüket helyezik előtérbe. Noha Marko felmerülő távozása kapcsán korábban azt mondta, fontos neki, hogy a csapat alappillérei a helyükön maradjanak, amikor rákérdeztek nála, hogy Newey jövője hatással van-e az övére, azt felelte: „Jelenleg nincs.”

„Az emberek a sajtóban sok mindent kitalálnak, mert nem értik a csapaton belüli szerepköröket. Nem tagadom, jobban örültem volna neki, ha marad, már csak amiatt is, amilyen ember, illetve a tudása és természetesen amiatt is, hogy potenciálisan mit adhat egy másik csapatnak, ha csatlakozni akar. Emellett azonban megbízom az embereinkben, mert elképesztően jók abban, amit csinálnak” – szögezte le Verstappen.

Arról, hogy milyen hatással vannak rá a különböző pletykák arról, hogy Newey távozásának köze lehet Christian Horner csapatfőnökhöz, Verstappen azt felelte, hogy „Ezek a dolgok néhány évvel ezelőtt kissé váratlanok lettek volna. Szerintem nagyon fontos, hogy nyugodtak maradjunk és a munkánkra koncentráljunk, tudjuk, hogy kivel dolgozunk együtt és kényelmesen érezzük magunkat. Végső soron a leggyorsabb autóval kell rendelkeznünk, én is mindig ezt követeltem meg, és néhány éve már a miénk a leggyorsabb autó. Eléggé erős technikai gárdánk van, amely már szintén régóta a csapat része.”

Fernando Alonso, Max Verstappen, Red Bull Racing, Aston Martin, Esteban Ocon, Alpine, Pierre Wache, Monacói Nagydíj
Verstappen és Pierre Waché technikai igazgató a tavalyi monacói dobogón / Fotó: Ryan Pierse/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool 

Végezetül Verstappen elmondta, hogy „bizonyos módon nem lenne igazságos Newey-t nagyon hosszú kényszerszabadságra küldeni”, és szerinte „megvan a kölcsönös tisztelet a két fél között.” Amit egyelőre nem tudni, hogy Newey akar-e máshová menni, de amennyiben igen, a Ferrari tűnik a legvalószínűbb kiszemeltnek. „Egy olyan ember, mint Adrian, a tapasztalatával és természetesen a csapatunkban szerzett tudásával előnyt jelenthet [bármelyik riválisnak]. Másfelől viszont 2026-ban megint minden nagyon új lesz, nagyon másak lesznek az autók a mostaniakhoz képest. Legkorábban valószínűleg 2025-ben csatlakozhat egy másik istállóhoz, amikor a 2025-ös autók már készen lesznek. Ezért nem tudni, hogy azokra mekkora hatása lehet, de az biztos, hogy a 2026-os új szabályokkal, ha máshová megy, a tudásával rengeteget adhat annak a csapatnak.”

Lehet, hogy Verstappen azért is ennyire nyugodt Newey távozása kapcsán, mert tisztában van vele, hogy a Red Bull koncepciójának nagy részben Newey által meghatározott kulcselemei már amúgy is kijelölték a 2025 végéig követendő utat, 2026-tól pedig amúgy is másik csapatnál versenyez majd, így nem érinti, hogy a Red Bullnak Newey nélkül kell megalkotnia a 2026-os autóját?

Akár ez is lehet amellett, hogy Verstappen is pontosan tudja, ha most elkezdene aggodalmaskodni, az nem változtatna semmin, hiszen Newey attól még ugyanúgy távozna, ezért a legjobb, amit tehet, hogy a csapaton belüli nyugalmat megőrizve folytatja a lehető leghatékonyabb közös munkát a mérnökökkel, és közben bizalmat közvetít feléjük. Az pedig, hogy Newey távozásának hatása mennyire lesz jelentős hatással a Red Bullra, az idő úgyis eldönti, és leghamarabb 2026-ban választ kapunk erre a kérdésre.

Mi volt Newey szerepe a Red Bullnál, avagy jelenthet-e egy személyben megváltást új csapatának?

Friss