back to top
2024. május 18. 11:14

KezdőlapF1Alain Prost óta nem sikerült senkinek, amit Verstappen véghez vitt Miamiban

Alain Prost óta nem sikerült senkinek, amit Verstappen véghez vitt Miamiban

-

Max Verstappen az idei hatodik pole-ját szerezte a szezon hatodik futamán, amivel megtette, amit az elmúlt 30 évben senki.

Az idei második sprinttel lezárult a Miami Nagydíj hétvégéjének első felvonása, az időmérővel pedig kezdetét vette a második. Mivel a parc fermét a sprint végével feloldották, a csapatok módosíthattak autóikon az időmérő előtt, ami a Q1 eleji tempó alapján a Ferrarinak igen jól sikerült, hiszen kezdetben Carlos Sainz és Charles Leclerc foglalta el az első helyet. De csak míg nem ért körbe egyszer Max Verstappen is a lágy Pirelliken, a holland ugyanis 136 ezreddel előzte a maranellóiak spanyolját, és felugrott az első helyre.

„Hamilton úgy jött, mint egy bika” – a rajtbalesetről marad emlékezetes a miami sprint

Ezzel persze nem volt vége a Q1-nek, és a hátralevő több mint 8 percben mindenki érkezett még legalább egyszer. Előbb Sainz vette vissza a vezetést 86 ezreddel, majd Norris is beférkőzött Verstappen elé, de a spanyolt nem verte meg. Ezután Sergio Pérez fejezett be egy 1:27.772-es kört, amivel első lett, és a hajrában ő lett az egyedüli, aki a bokszból figyelte az eseményeket.

Végül csak egy helyet veszített – Verstappen 1:27.689-es körrel megelőzte, de így is simán továbbjutott. A Red Bullokat Norris, Sainz, Gasly, Piastri, Leclerc, Russell, Hamilton és Stroll követte az első tízben, míg Fernando Alonsónak nagyon rezgett a léc a 15. helyen. A kieső ötös sorrendben Bottas, Sargeant, Ricciardo, Magnussen és Csou lett. Az RB sprintet negyedik helyen záró ausztrál versenyzője három helyes rajtbüntetést hozott magával a Kínai Nagydíjról, így a vasárnapi futamot csak az utolsó helyről fogja kezdeni.

A Q1 végeredménye:

A Q2 első próbálkozásai után Leclerc ragadta magához a kezdeményezést 1:27.533-mal, míg mögötte a két McLaren sorjázott Piastri–Norris sorrendben. Utánuk Sainz, Verstappen, Hülkenberg, Cunoda, Pérez, Russell és Gasly volt a sorrend, ám a teljes képhez hozzátartozik, hogy csak a két Red Bull nem tett fel új gumit.

A második rohamra persze már ők sem spórolhattak az abroncsokkal, aminek meg is lett az eredménye: Verstappen javított, Leclerc-t azonban így sem tudta megverni, és 33 ezredes lemaradással bejött a második helyre. A 3. pozíciót az utolsó pillanatban Lewis Hamilton kaparintotta meg, miközben 4 tizedet adott a 8. helyen továbbjutó Russellnek.

Mindkét Aston Martin és Alpine elvérzett, míg az állva maradt Williamsszel Albon sem jutott be a legjobb tíz közé. A két Red Bull, Mercedes, McLaren és Ferrari mellett még Cunoda és Hülkenberg jutott tovább.

A Q2 végeredménye:

Akárcsak a Q2 utolsó rohamára, Norris a Q3 elejére is közepes gumin hajtott ki, amivel ő volt az egyedüli, aki a sárga oldalfalú Pirellit használta, mondván ő fel tudja melegíteni azokat, és ebben az esetben egy körön is jobban viselkednek, mint a lágyak. Ám végül csak a 6. helyre ért oda velük, közel 6 tizedes lemaradásban az első kört nyerő Verstappen mögött, akit Leclerc, Sainz és Piastri követett. Utána Pérez, Norris, Russell, Hamilton, Hülkenberg, Cunoda volt a sorrend, úgyhogy a két Mercedesnek nem alakult jól a Q3 első fele.

Persze egy lehetőség még volt a javításra, de meglepetésre Russell és Hamilton is közepes keveréken jelent meg a mindent eldöntő rohamra, amin csak utóbbi tudott javítani és így lett 8. a csapattársa mögött. A javítás Verstappennek sem jött össze, de a holland így is megtartotta az első helyet, mert a mögötte sorakozóknak sem.

Zsinórban hetedik, idei hatodik pole-jával a holland megcsinálta azt, amit Alain Prost 1993-a szezonkezdete óta senki: az idény első hat futamának mindegyikén megszerezte az első rajthelyet.

Verstappen mellé ismét Leclerc ért oda az első sorba, míg a második sorban Sainz és Pérez foglalhat majd helyet. Őket követi a két McLaren, majd a két Mercedes, és végezetül Hülkenberg, majd Cunoda.

A Miami Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

Friss