back to top
2024. május 19. 01:58

KezdőlapF1Ricciardo remekelt, Magnussen Hamiltonnal izmozott, Verstappen a szokásost hozta a sprinten

Ricciardo remekelt, Magnussen Hamiltonnal izmozott, Verstappen a szokásost hozta a sprinten

-

Max Verstappen simán nyerte a Miami Nagydíj sprintversenyét Charles Leclerc előtt, Daniel Ricciardo remek negyedik helyet szerzett az RB-vel, Lewis Hamiltontól pedig saját szemszögéből eseménydús verseny végén vették el az egyetlen pontot.

Már a felkészülés közben is történt egy incidens, aminek következményei lettek a versenyre: a garázsból a rajtrácsra induló Esteban Ocont az éppen érkező Charles Leclerc útjába engedték. A két autó össze is koccant, a felügyelők pedig gyorsak voltak a döntéssel: a 13. helyről, a két Mercedes mögül startoló franciát tíz másodperces időbüntetéssel sújtották a sprintre.

A startnál Leclerc is hasonlóan jól rajtolt, mint a pole-ból Verstappen, de a holland megtartotta a vezetést. Daniel Ricciardo remek negyedik rajthelyén még egyet tudott javítani az első kanyarokban Sergio Pérez megelőzésével, ám hamarosan biztonsági autó érkezett, az 1-es kanyar bukóterében ott ragadt Lando Norris autója.

A visszajátszásból kiderült, hogy a brit vétlenül lett baleset áldozata: a McLaren pilótája a külső íven próbált elfordulni, ám elsodorta őt a Fernando Alonso, Lance Stroll és Lewis Hamilton részvételével zajló láncreakció. Alonso megpróbált bebújni csapattársa mellett a belső íven, és noha kissé ő is elmérte a féktávot, a sorsát a még hozzá képest is belül érkező Hamilton pecsételte meg, aki a két Aston Martin által képezett stabil támaszt is segítségül vette a beforduláshoz. Alonso egy pillanatra szendvicsbe került, meglökte Strollt, aki pedig a McLarennek ütközött.

„Hamilton úgy jött, mint egy bika” – interpretálta azonnal a történteket a rádióban Alonso, aki a mezőny végére esett, Stroll a garázsba parkolta sérült autóját, Norris pedig a kiesése után is összeszedett még egy 10 másodperces büntetést, mivel engedély nélkül átsétált a pályán – bár az előző versenyhétvége sprintje alapján ezt a büntetést nem viszik tovább a vasárnapi futamra. Magáért az ütközésért senkit nem büntettek, versenybalesetnek nyilvánították.

Miami sprint rajt
Fotó: F1TV

A biztonsági autó kiállása után Pérez gyorsan visszavette a harmadik helyet Ricciardótól, aki az őt üldöző Carlos Sainz nyomásának azonban jól ellenállt.

A továbbiakban a 8. helyért, vagyis az utolsó pontért Kevin Magnussen és az őt támadó Hamilton csatája jelentette a fő látványosságot: a dán többször is agresszíven védekezett, és kétszer is összeszedett tíz másodperc időbüntetést pályaelhagyás általi előnyszerzés miatt – Hamilton egyik leszorítása során pedig Cunoda Jukinak sikerült bebújnia a brit elé. Végül mindketten megelőzték Magnussent, Hamilton pedig az utolsó körben Cunodát is elkapta az utolsó pontért – amit a leintés után elvettek tőle, mivel bokszutcai gyorshajtáson kapták, amikor a biztonsági autó ott vezette keresztül a mezőnyt. A Mercedes így pont nélkül maradt, hiszen George Russell a rajtnál a 14. helyre csúszott, és nem is tudott előrébb jutni.

Elöl Verstappen zavartalanul nyert ismét, mögötte Leclerc-rel és Pérezzel. Ricciardo megtartotta a remek negyedik helyet, az ezzel szerzett öt pont pedig nemcsak az RB-nek, de saját megítélésének is jól jön nehéz szezonkezdete után. Pontszerző lett még Sainz, Oscar Piastri, Nico Hülkenberg, valamint a már említett Cunoda.

A Miami Nagydíj szombati programja közép-európai idő szerint 22 órakor az időmérővel folytatódik.

A sprintverseny pontszerzői:

 

Friss