back to top
2024. június 29. 23:36

KezdőlapF1Schumachert is összezavarta, de Barrichello is felelős a Ferrari és az F1...

Schumachert is összezavarta, de Barrichello is felelős a Ferrari és az F1 egyik legnagyobb botrányáért

-

22 évvel ezelőtt a mai napon, május 12-én rendezték a 2002-es Osztrák Nagydíjat, amely a modern F1 történetének egyik legnagyobb botrányát hozó versenyként vonult be a történelembe, hiszen a Ferrari itt állította félre Rubens Barrichellót az első helyről azért, hogy Michael Schumacher megnyerhesse a futamot.

Noha a Mercedes is vett el győzelmet Valtteri Bottastól 2018-ban, a 2002-es eset jóval nagyobb port kavart, aminek persze több oka van. Egyrészt a Ferrari már a szezon elején, a 6. futamon csapatutasítást alkalmazott, míg a Mercedes ezt az idény hajrájában tette meg, másrészt Rubens Barrichello a lehető leglátványosabb módon, az utolsó kör utolsó kanyarja után, a célvonal előtti métereken állt félre, noha már hosszú körök óta kérlelték erre a rádióban. És persze alighanem az is közrejátszott, hogy az addigra már két hatalmas botrányban (94 Adelaide, 97 Jerez) érintett Schumacher profitált az abszolút legális, ám utólag nézve teljesen szükségtelen döntésből.

Az eset hátterére és arra, hogy miként lepődött meg Schumacher az autóból kiszállva a nézők reakcióján, az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Hiába próbálta, Schumacher nem tudta jóvátenni „szégyenletes” győzelmét

Miként azt a fentebbi cikkben is említettük, Schumacher a szezon későbbi részében igyekezett visszaadni a kölcsönt Barrichellónak, és több alkalommal is bekísérte a célba a második helyen a brazilt. Így tett két futammal az Osztrák Nagydíj után, a Nürbugringen is, ahol a Ferrari először került Spielberg után olyan helyzetbe, hogy Barrichello–Schumacher 1-2-ben haladtak az élen.

Erről a futamról alábbi cikkünkben olvashat:

Egy világ várta feszülten, hogy a botrányos jelenetek után a Ferrari megint kedvez-e Schumachernek

Noha a Nürburgringen, a Hungaroringen és Monzában is Barrichellót segítve lett második, a legtöbben a 2002-es indianapolisi futamot tekintik a „kölcsön visszaadásának”, hiszen az élen álló Schumacher itt húzódott félre az utolsó kanyarban a mögötte érkező csapattársa elől, aki végül 0,011 másodperccel a német előtt szelte át a célvonalat.

Ugyanakkor Schumacher alighanem nem szándékozott elengedni Barrichellót, csupán az lehetett a terve, hogy egymás mellett futnak be, és őt is meglephette, hogy a brazil kicsit előbbre került. Utólag igyekezett azzal a viccel elütni az egész helyzetet, hogy holtversenyt akart kreálni, ami már a 2002-es időmérés mellett is gyakorlatilag lehetetlen volt, így a legjobb feltételezés az, hogy csak bevárta Barrichellót az egymás melletti befutóért.

Különösképpen azok tükrében valószínű mindez, hogy Schumacher korábban már legalább egyszer visszaadta a kölcsönt, hiszen miként azt Mark Hughes elmondta a 2002-es Osztrák Nagydíjról megosztott cikkünkben, a német klasszis a Hungaroringen látványosan visszavett, amikor a bokszkiállások során egy gyors kivezető körrel megelőzhette volna Barrichellót, és inkább maradt a második helyen. Indianapolisra a brazil versenyző tehát már „kapott” egy győzelmet, amivel ekkorra egál volt az állás.

A 2002-es USA Nagydíjról írt korábbi cikkünkből többek között az is kiderül, milyen dilemmával szembesült a Ferrari az Osztrák Nagydíj közben, és ezek után miért nem volt előtte más út, minthogy félreparancsolja Barrichellót Schumacher elől:

Visszaadta a kölcsönt, vagy elszámolta magát Schumacher a 2002-es USA Nagydíjon?

Friss