back to top
2024. július 27. 03:00

KezdőlapF1Alonso egy dologban nagyon más lett a botrányos 2007-es mclarenes éve óta

Alonso egy dologban nagyon más lett a botrányos 2007-es mclarenes éve óta

-

Fernando Alonso nagyrészt ugyanolyan, mint 17 évvel ezelőtt, ám egy dologban rengeteget változott Pedro de la Rosa szerint.

Fernando Alonso és honfitársa, az 1999 és 2012 között 104 F1-es futamon induló, tesztpilótaként többek között a McLarennél és a Ferrarinál is megforduló Pedro de la Rosa kapcsolata 17 évre tekint vissza, hiszen 2007-ben, a wokingiaknál dolgoztak először együtt. Alonso ekkorra már kétszeres világbajnok volt, 25 évesen ugyanakkor még mindig nagyon fiatalnak számított. De la Rosa szerint ezért aztán van egy fontos dolog, amiben barátja nagyot fejlődött 2007 óta, minden másban viszont szerinte ugyanolyan.

Pedro de la Rosa, Mark Webber, Fernando Alonso, Magyar Nagydíj, 2014
Alonso és de la Rosa a Ferrarinál is együtt dolgozott / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Az emberek azt kérdezik tőlem, hogy mi a különbség a 2024-es és a 2007-es Alonso – a pilóta, akit a McLarennél ismertem meg – között. És semmi. Abszolút nincs semmi különbség” – nyilatkozta a most az Aston Martin márkanagyköveteként dolgozó expilóta a RacingNews365.comnak.

„Az egyetlen dolog, amit mégis hozzátennék, az az, hogy nagyszerű vezetővé vált abban az értelemben, hogy tudja, miként fejezze ki nagyon jól az érzéseit, amit 2007-ben még nem tudott. Főként azért, mert az angolja nem volt valami jó. Most minden üzenet, amit közvetít, minden alkalommal, amikor a mérnökökkel beszél a belső rendszeren, mindig példával vezet, mindig a helyes üzenetet küldi a részlegeknek.”

„Amikor egy versenyhétvége során a zárt láncú rendszeren beszélünk, nem csak az a 20 mérnök hallja őt, aki ott ül a szobában a pályán, hanem 100 másik is a gyárban. Megtanulta, miként motiválja ezeket az embereket, akik éppen olyan fontosak a győzelemhez, mint azok, akik a pályán vannak. Az angoljának fejlődése lenyűgözött. Nincs jó akcentusa, ahogyan nekem sincs, borzasztó az akcentusunk, de mindig a megfelelő szavakat mondja, és nagyon gyorsan jár az agya.”

„Alig emlékszem valamire” – Alonso megnyílt és elárulta, mi szomorítja el a karrierjével kapcsolatban

De la Rosa emellett arról is beszélt, mi az, amitől Alonso 42 évesen is olyan elképesztően magas szinten teljesít, ahogyan azt versenyhétvégéről versenyhétvégére látjuk.

„Tulajdonképpen a szenvedélye. A győzelem iránti vágya, hogy soha ne adja fel, hogy mindig tanuljon, ami ebben a korban, mindazzal, amit elért, mesterkurzussal ér fel. Én azt imádom Fernandóban, hogy mennyire keményen dolgozik a versenyhétvégéken és azokon kívül, mennyire hajtja magát és hogyan él a versenyzésnek” – ecsetelte az 53 éves versenyző, majd példát is mondott arra, hogy Alonsónak tényleg minden erről szól.

„Olykor elmegyünk együtt gokartozni, néha részt veszünk a dubaji 24 órás gokartversenyen, tudja, csak hogy szórakozzunk, de neki ez nem szórakozás. Ahogy felkészül, vezeti a csapatot, ott van a stratégiai megbeszéléseken. Ez egy 24 órás verseny, így olykor mondom neki, hogy »Ember, szórakozni jöttünk.« Erre azt feleli, »Igen, de attól még jól fel kell készülnünk.« Ezeket a dolgokat csodálom benne.”

Ez Alonso „titka”, így tudja döbbenetes módon olvasni a futamokat a spanyol veterán

Friss