back to top
2024. július 02. 23:51

KezdőlapF1Newey a monacói hajtűben előzött, a McLaren főnöke világbajnok Williamst vezetett (videó)

Newey a monacói hajtűben előzött, a McLaren főnöke világbajnok Williamst vezetett (videó)

-

Az elmúlt hétvégén rendezték a 14. Monaco Historic Grand Prix-t, amelyen nemcsak híres autók, hanem híres emberek is pályára léptek. Az Ayrton Sennára emlékező bemutatón ott volt például Eddie Irvine, az 1990-es Magyar Nagydíjat megnyerő Thierry Boutsen és Senna unokaöccse, Bruno, míg a versenyprogramban szerepelt Adrian Newey, a Red Bull sztártervezője, illetve Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezető igazgatója is.

31 éve Senna becsípve rátámadt, most a brazil legenda autóját vezette Monacóban (videó)

Kettejük közül utóbbinak van komoly versenyzői múltja, hiszen az amerikai üzletember 22 győzelmet számláló gokartos karrier után Európába érkezve a brit Formula Ford 1600-ban és Formula Vauxhall Lotusban, majd az Opel-Lotus Benelux Series-ben is versenyzett, később pedig a brit F3-ban és az Indy Lights-ban is megfordult, hogy aztán a GT-versenyzés felé vegye az irányt, és néhány év kihagyással egészen 2013-ig rendszeresen kormány mögé üljön.

Brown ugyanakkor manapság is szakít időt arra, hogy egykori legendás autókat vezessen, és rendszeresen feltűnik olyan rendezvényeken, ahol ezt megteheti. A Monaco Historic GP-n az első világbajnok Williamsszel indult. „Kaliforniában nőttem fel, és a tévében néztem a Monacói Nagydíjat. Akkoriban mindez millió mérföldre levőnek tűnt, és csak egy álom volt. Előreugorva a jelenbe, hatalmas kiváltság, hogy ismét ezen az ikonikus pályán vezethetek, ezúttal Alan Jones 1980-as világbajnok Williams FW07B-jében” – írta az X-en közzétett fedélzeti kamerás felvétel mellé a McLaren ügyvezetője.

De nem az amerikai volt az egyetlen, aki a jelenlegi F1 szereplői közül autóba ült, hiszen mint arról korábban beszámoltunk, Adrian Newey is ott volt a mezőnyben, méghozzá az általa 2019-ben megvásárolt Lotus 49B-vel. Ez az az F1 másik tervezőlegendája, Colin Chapman által megálmodott típus, amellyel Graham Hill 1968-ban világbajnok lett, és többek között Monacóban is nyert.

Newey az 1966 és 1972 közötti F1-es autókat felvonultató D-kategóriában 11 nevezőből a 4. helyen végzett (közel egy perces hátrányban a győztes mögött), és útban a kockás zászló felé az alábbi pazar előzést mutatta be a monacói hajtűben.

A monacói F1-es pályát legközelebb már a 2024-es mezőny tagjai veszik birtokba május 24-től 26-ig.

Friss